Kiderült, mi lehet a titokzatos kubai hangfegyver

A kubai amerikai nagykövetségen készült felvételek elemzésével egy kutatócsoport arra jutott, hogy a hangokat egy bizonyos fajta tücsök is kiadhatta - számolt be a Guardian alapaján a 444.hu.
Domokos László, 2019. január 7. hétfő, 08:24
Fotó: Napi.hu

Az amerikaiak még 2017-ben felezték meg havannai nagykövetségük létszámát, miután a követség több dolgozója is agyrázkódáshoz hasonló tüneteket produkált, és sokuk éles zajra panaszkodott.

A kubaiak már 2017-ben azt mondták, hogy a Kuba északi partvidékén élő tücskök és kabócák állhatnak a háttérben, a nagykövetségen készített hangfelvételeken ugyanis ugyanolyan sávszélességű hang hallható, mint amilyet a környéken élő tücskök valóban különösen idegesítő hangja. A helyiek szerint a kabócák és a tücskök akár 90-95 decibeles zajt is tudnak csapni, ami tartós kitettség esetén halláskárosodáshoz, túlérzékenységhez és feszültséghez vezethet.

A felvétel és a tücsök hangja nem egyezett teljesen, a különbségek oka azonban a kutatók szerint az is lehetett, hogy a tücskök az épületen belül voltak, így a falak visszaverték a hangjukat - írta a portál.

A korábbi hírek szerit hogy sok amerikai diplomatánál észlelték a betegséget, amelyet eddig nem tudtak pontosan diagnosztizálni. Az orvosi vizsgálatok szerint a diplomatákat "akusztikus támadások" érték: vagyis fizikai károsodásokat okozó, különleges hanghatásoknak tették ki őket mind a munkahelyükön, mind az otthonaikban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Mekelekke, 2019.01.07 11:32

Érdekes, hogy ezen kubai tücsök zenélése pl a norvég és a tanganyikai diplomaták fülit egy kicsit se báncsa.
Vagy kizárólag az amerikai nagykövetség épült egy tücsökrezervátum közepére?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Suzywong, 2019.01.07 10:18

mi érdeke lett volna kubának abban ,hogy megbetegítse a diplomatákat?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html