Egy nemrégiben végzett tudományos vizsgálat az eddigi szempontokat kiegészítő, további magyarázatot adhat arra, miért vannak a férfiak hagyományosan fölényben a munkahelyeken a nőkkel szemben. Azért, mert a férfi ellenfelek könnyebben kibékülnek egymással konfliktusaik után, mint a nők - írja a BBC a különös jelenségről szóló cikkében.

A sportversenyek utáni pacsizásokat figyelve tudományos kutatóknak az a benyomása támadt, hogy a férfiak sokkal több időt töltenek ellenfeleik lapogatásával, ölelkezéssel, kézfogással és beszélgetéssel, mint a nők. Ennek alapján felállítottak egy hipotézist, amely szerint valójában a csimpánzoknál korábban megfigyelt jelenség emberi megfelelőjéről van szó.

Fura csimpánzok

A tudományos élet szereplői régóta csodálkozva figyelik a hím csimpánzok viselkedését. Miközben egyfolytában civakodnak és harcolnak egymással, semmi perc alatt félre tudják tenni ellentéteiket, és simán együttműködnek, ha valamilyen közös feladatot kell megoldaniuk. Leginkább akkor hangolódnak össze, amikor csoportjuk területét meg kell védeniük másokkal szemben.

A jelenséggel kapcsolatos kutatások azt találták, hogy a hím és a nőstény csimpánzok másként viselkednek harcaik után. Az előbbiek sokkal hajlamosabbak békülékenységet mutatni, mint az utóbbiak.

A tudósok ennek nyomán feltették a kérdést: vajon mennyire igaz ez az emberekre vonatkozóan is? Sportesemények vizsgálatával kerestek választ a talányra: 44 országban vették szemügyre az azonos neműek tenisz, pingpong, tollaslabda és boksz összecsapásait. Arra voltak kíváncsiak, mi történik a meccsek után.

Fura emberek

A szociológiai megfigyelések általános tanulságai szerint a nők közötti fizikai kapcsolatok általában gyakoribbak, mint a férfiak köztiek. A vizsgált sportesemények után azonban a férfiak lényegesen többet érintkeztek egymással, mint a nők, amit a kutatók a konfliktus utáni kapcsolat jelenségeként írnak le.

Azt láthatjuk, hogy a nők sokszor éppen hogy csak súrolják egymás kezét kézfogás címén a meccsek után, ami elég hűvös viszonyt jelez köztük - fejtegeti Joyce Benenson, a Harvard Egyetem Emmanuel College-ának professzora, a kutatás vezetője. A férfiak esetén még a kézfogások is melegek, szorosak.

A boksz esetén, ahol előzőleg ki akarták ütni egymást a felek, az átlagosnál is erősebb a békülési procedúra. Benenson szerint egyenesen a kölcsönös szeretetre utaló jeleket érzékeltek, amire egyszerűen nem találnak magyarázatot.

Rokon fajok

A kutatás végzői végül is arra következtetésre jutottak, hogy a férfiak sportbeli viselkedése megegyezik a csimpánzoknál tapasztalt szokással, és a magyarázat is ugyanaz. Minél előbb rendezni akarják konfliktusukat, hogy utat nyissanak az együttműködés előtt.

A párhuzamos kutatások összehasonlítása ugyan sikamlós terep, de a vizsgálat végzői megkockáztatják, hogy ugyanazt a jelenséget tapasztalták, amit az elvált férfiaknál megfigyeltek. A volt férjek könnyebben alakítanak ki békés viszonyt volt feleségük új férjével, mint a nők volt férjük új feleséségével. Ugyanez igaz a már említett munkahelyi viszonyokra is.

Benenson szerint olyan különbséget találtak a két nem között, amely természetes fejlődésük során alakulhatott ki, és még ma is működik. A békülés képessége, amely a sportban jól megmutatkozhat, rendkívül fontos az emberi közösségek kialakításához és fenntartásához.