Összesen 1,8 milliárd eurónyi állami ingatlant adhat el Olaszország az államadósság csökkentése érdekében - írja a Bloomberg az ügyhöz közelálló forrásokra hivatkozva. Jelenleg a pénzügyminiszter azon dolgozik, hogy kiválassza azokat az ingatlanokat, amelyeket eladnának.

Giuseppe Conte miniszterelnök közölte: kormányának az államháztartást is érintő intézkedéseket kell tenni annak érdekében, hogy stimulálja a gazdaságot, hogy az 2019 második felében erőre kapjon. A múlt hónapban közzétett adatok ugyanis azt mutatták, hogy 2013 óta ismét recesszióba esik Olaszország. A szakértők többsége szerint az idén a gazdasági növekedés a kormány által várt 1 százalék alatt marad az országban.

A kormány hároméves költségvetési terve, amelyet decemberben elfogadtak tartalmaz egy 950 millió eurós tételt 2019-ben amely ingatlanokból származik, és a következő években további 150 millió jönne ingatlanokból. Az olasz állami ingatlanvagyon 283 milliárd eurót tesz ki, az állam nagyjából egymillió ingatlan tulajdonosa. A korábbi becslések ennél nagyobb, 425 milliárd eurós állami ingatlanvagyonról szóltak.

Az olasz államadósságot azonban az összes állami ingatlan eladásából sem lehetne visszafizetni. Tavaly novemberben az adósság elérte a 2,35 ezer milliárd eurót, ez a GDP 133 százaléka volt.