Váratlan nyertese van a koronavírus-járványnak

A covid-járvány miatt későbbre tolódik a túlfogyasztás világnapja, vagyis minden évben az az időpont, amikor feléli az emberiség azt az erőforrás-mennyiséget, amit egész évre kellene beosztania a bolygó megmentése érdekében. A korlátozások miatt tavalyhoz képest egy szűk hónappal tolódott ki a forduló.
Rácz Gergő, 2020. augusztus 17. hétfő, 15:53
Fotó: Getty Images

A Covid-19-járvány miatt idén csökkent az emberiség ökológiai lábnyoma. Idén három héttel később, augusztus 22-én jön el az a nap, amikor az emberiség elfogyasztja az egy évre elegendő erőforrásait - írja az Euronews.

A Global Footprint Network adatai szerint tavaly már július 29-én eljött ez a nap. A szervezet adatai szerint az emberiség ökológiai lábnyoma mintegy 10 százalékkal csökkent, de még így is annyi erőforrást használtunk el, mintha 1,6 Föld állna a rendelkezésünkre.

Az ökológusok szerint a fogyasztásunk felét az élelmiszertermelés adja, de sokat számítanak a közlekedésre és az energiatermelésre fordított erőforrások, valamint az is, hogy mennyire védjük meg a természetes élőhelyeket.

Ha az emberiség felhagyna a szénalapú energiagazdasággal, az 93 nappal késleltetné a túlfogyasztás napját. Az élelmiszerpazarlás felére csökkentése további 13 napot adna hozzá. Ha minden évben öt nappal sikerülne kitolni ezt a dátumot, akkor 2050-re az emberiség már nem lenne deficites, és csak annyi erőforrást használna, amennyi meg tud újulni a Földön.

Ehhez mindenki hozzá tud járulni az épületek szigetelésével, az élelmiszerpazarlás csökkentésével, és az energiatakarékos közlekedési módok használatával, állítják a kutatók.

HOZZÁSZÓLÁSOK