Tuti koronavírus-gyógyszert vásárolnak a csehek is

Csehország számos más országot, köztük Magyarországot követve vásárol az amerikai bamlanivimab gyógyszerből, amelyet nagy sikerrel alkalmaznak a koronavírus-betegség súlyos változatával szemben.
Barabás Júlia, 2021. február 4. csütörtök, 06:20
Fotó: Napi.hu

Csehország megállapodott az amerikai Eli Lilly gyógyszergyártó céggel arról, hogy vásárolnak a vállalat Bamlan (Bamlanivimab) készítményéből, amit a szakértők áttörésnek tartanak a koronavírus-betegség gyógyításában - adta hírül a Radio Praha. A gyógyszer jelentősen csökkenti a kockázatát a súlyos megbetegedésnek.

A hírt annyira fontosnak tartja a kormány, hogy maga Andrej Babis miniszterelnök jelentette be Twitter-üzenetben. A Bamlan meggátolja a koronavírust abban, hogy szaporodjon az emberi szervezetben, amivel 80 százalékkal enyhíti a betegség súlyos tüneteit.

A kormányfő bejelentése szerint a prágai vezetés megállapodott a gyógyszer első szállítmányának átvételéről, de nem részletezte, mikor érkezik meg az orvosság és mennyit vettek belőle. A készítményt nagy sikerrel alkalmazzák az USA-n kívül Kanadában, Németországban és Magyarországon. Hasonló módon működik, mint a Regeneron, ami iránt szintén érdeklődnek a csehek.

HOZZÁSZÓLÁSOK