A Marosvásárhelyet Iasi (Jászvásár) városával összekötni hivatott autópálya át fogja szelni a Székelyföldet, azon belül a Gyergyói-medencét, ám a megvalósításával kapcsolatban nincsenek valódi határidők - írta a Maszol. A beruházással kapcsolatos jogszabály egyetlen időpontot tartalmaz: a hatályba lépéstől számított 30 napon belül a kormánynak hozzá kell kezdenie a beruházás hatástanulmányának elkészítéséhez.

Hét év alatt meg lehetne valósítani, persze csak akkor, ha a kormány kellő komolysággal áll hozzá. Ha nem, akkor 20 év múlva sem lesz belőle semmi - mondta a Maszolnak Benedek Zakariás, a képviselőház szállításügyi szakbizottságának RMDSZ-es tagja. Szerinte a megvalósíthatósági előtanulmányban szereplő nyomvonal nem tekinthető véglegesnek, könnyen megtörténhet, hogy környezetvédelmi vagy pénzügyi megfontolásból módosítani fogják.

A székelyföldi sztráda gyors megvalósulásának esélyeit rontja, hogy egyelőre Bukarestet sem köti össze autópálya Európával, márpedig nehéz elképzelni, hogy a kormány fontosabbnak tartaná Moldva és a Székelyföld infrastrukturális fejlesztését a fővárosénál. Szintén lényeges szempont, hogy a Ford Románia és az Automobile Dacia egyaránt a déli sztrádahálózat fejlesztéséért lobbizik.