Új javaslat: hétórás munkanap

Lengyelországban az egyik ellenzéki párt munkaidő-csökkentést javasol a családosoknak, látva milyen hálásak az emberek a kormány 500 plusz névre keresztelt családipótlék-kiegészítéséért.
Barabás Júlia, 2018. december 3. hétfő, 06:40
Fotó: Shutterstock

A lengyel parasztpárt (PSL), amely koalíciós partnere volt a jobbközép Polgári Platform vezette előző kormánynak, valamint korábban a baloldali koalíciónak, azt akarja, hogy a 15 év alatti gyermekek szüleinek egy munkanap csak hét órából álljon - adta hírül a gazeta.pl. Ezzel akarnak felelni a regnáló Jog és Igazságosság (PiS)-kormány 500 plusz programjára, amelyben kiegészítő családi pótlékot adnak a második, harmadik és többedik gyerek után a családoknak.

A PSL benyújtotta a javaslatát a Szejmben. E szerint a szülők amennyiben akarnak élhetnének a joggal. A párt indoklása szerint  két éve a kormány részéről nincs új kezdeményezés a családok anyagi helyzetének, életének javítására vagy arra, hogy jobban össze lehessen egyeztetni a családi életet a munkával.

A Puls Biznesu című lap a cégek tulajdonosait kérdezte, mi a véleményük a javaslatról, és nem meglepő módon azt a választ kapta, hogy nem jó az ötlet. A hétórás munkanap bevezetése esetén a nagyobb vállalatoknak több száz új dolgozót kellene alkalmazniuk, ami megnövelné a költségeiket. Azt is kiszámolták, hogy a napi egy óra mínusz éves szinten egy hónap plusz szabadságnak felelne meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK