Új autópálya épülhet a régióban

Többek között a Temesvár-Belgrád közötti autópálya megépítésének a lehetőségéről is tárgyalt csütörtökön Temesváron Dacian Ciolos román és Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök - jelentette az Agerpres hírügynökség.
MTI, 2016. november 10. csütörtök, 15:26
Fotó: Napi.hu

A tárgyalást az tette szükségessé, hogy Szerbia autópálya építését tervezi a román határ felé, a romániai infrastruktúrafejlesztési mestertervben azonban csak országutat terveztek a Temesvártól az államhatárig vezető szakaszra. Dacian Ciolos elmondta, hogy a közeljövőben a határ mindkét oldalán megvalósíthatósági tanulmányt készítenek, mely Bukarestet is meggyőzheti arról, hogy módosítani kell a romániai infrastruktúrafejlesztési terveket.

A temesvári találkozón mind a szerb, mind a román kormánynak több tagja jelen volt. A belügyminiszterek a két ország egységeinek a közös határ menti járőrözéséről szóló megállapodást, a külügyminiszterek Szerbia EU-csatlakozásának a román támogatásáról szóló közös nyilatkozatot, a szociális miniszterek pedig a munka és a szociális védelem területét felölelő közös nyilatkozatot írtak alá.

Dacian Ciolos kijelentette: a tárgyalásokkal és a dokumentumok aláírásával is azt szerették volna jelezni, hogy a két ország kapcsolatai tartósak és tartalmasak, túlmutatnak a kormányzati ciklusokon és a kormányok politikai színezetén. "Szerbia régi barátja Romániának, és ma arra a következtetésre jutottunk, hogy a két ország tartalmas gazdasági partnerséget építhet ki a jövőben" - fogalmazott Dacian Ciolos. H két ország együttműködési lehetőségei jelenleg nincsenek eléggé kihasználva.

A román miniszterelnök azt is megemlítette, hogy a tárgyalásokon a szerbiai román kisebbség helyzetét is érintették. A román fél készségét fejezte ki az együttműködésre annak érdekében, hogy a szerbiai románok az anyanyelvükön tanulhassanak.

Aleksandar Vucic köszönetet mondott Romániának azért az álláspontjáért, amelyet Szerbia területi egysége ügyében képvisel. Románia ugyanis mindeddig nem ismerte el Koszovó függetlenségét. A szerb miniszterelnök azt is elmondta, hogy országa tanulni szeretne Románia európai integrációjából és gazdasági fejlődéséből - idézte Aleksandar Vucicot a Renasterea Banateana temesvári napilap internetes kiadása.

HOZZÁSZÓLÁSOK