A Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös felmérésének kedden közzétett adatai szerint a szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) értéke négyhavi mélypontra, 51,1 pontra süllyedt a januári 53,6 pontról. Az adat meglepetést okozott, mivel elemzők enyhe gyorsulásra, 53,8 pontra számítottak februárról - írja az MTI.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat növekedését, 50 pont alatti értéke a visszaesését jelzi. Az előzőnél kisebb 50 pont feletti érték a növekedés ütemének lassulására utal. A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat is magában foglaló kompozit beszerzésimenedzser-index enyhén csökkent, 50,7 pontra - ugyancsak négyhavi mélypontra - esett a januári 50,9 pontról.

Februárban alapvetően a szolgáltató szektor húzta lefelé a növekedést. Az ágazat teljesítményének viszonylag gyenge emelkedésével párhuzamosan az új megrendelések állománya október óta a legkisebb mértékben bővült, míg a feldolgozóipari megrendelések három hónap óta először bővültek.

Összességében az export enyhén csökkent, míg a foglalkoztatottság a feldolgozóipari vállalatoknál csökkent, a szolgáltató szektorban viszont az ötödik egymást követő hónapban emelkedett. A ráfordítási költségek és a termelői árak kissé emelkedtek, az inflációs nyomások enyhék maradtak.

A következő 12 havi kilátásokat illetően a szolgáltatók és a feldolgozóipari vállalatok továbbra is bizakodóak, bár a derűlátás kissé csökkent januárhoz képest. Az optimizmust olyan tényezők táplálták, mint új termékek piacra dobása, vállalati terjeszkedési tervek, nagyobb beruházások és a piaci feltételek javulásába vetett remények.