Újabb 30 milliárd eurós spórolás a költségvetési tervezetben

A tényleges kifizetésekből az eddigieken felül 30 milliárd eurós, a pénzügyi kötelezettségvállalások szintjén pedig 15 milliárd eurós csökkentést készül javasolni a csütörtökön kezdődő uniós csúcson Herman Van Rompuy a tagállamoknak - értesült a BruxInfó.
Inforádió, 2013. február 6. szerda, 20:41
Fotó: Napi.hu

Herman Van Rompuy csütörtök délután bemutatandó javaslata további 30 milliárd eurós vágást irányoz majd elő az uniós kiadásokból 2014 és 2020 között a tényleges kifizetések esetében és ennek az összegnek a felét a pénzügyi kötelezettségvállalásoknál - írja a BruxInfo szerdán, nevük elhallgatását kérő jól értesült forrásokra hivatkozva.

A 30 milliárd eurós csökkentéssel a kiadások főösszege a következő hét évben 943 milliárd euró lenne, körülbelül 50 milliárd euróval kevesebb, mint a jelenlegi 2007 és 2013 közötti időszakban. Van Rompuy, aki csütörtök délután terjeszti új, sorrendben harmadik javaslatát az állam- és kormányfők elé, hétfőn már értésre adta, hogy a kiadások további lefaragását fogja javasolni annak érdekében, hogy megnyerje az alkunak a közösségi büdzsé nettó befizető országait, köztük is elsősorban Németországot és Nagy-Britanniát.

Az újabb vágás előreláthatóan nem érinti a közös agrárpolitikát és a kohéziós politikát, amelyek így együtt a közös kiadások körülbelül 70 százalékát teszik ki. Erről legalábbis már múlt novemberben hallgatólagos egyetértés volt az állam- és kormányfők között.

A csökkentés nevük elhallgatását kérő források szerint a költségvetés első, versenyképességi fejezetét, és azon belül is az európai hálózatfejlesztési eszköz (CEF)forrásait, továbbá a bel- és külügyi és az adminisztratív kiadásokat, illetve néhány költségvetésen kívüli tételt érint majd - értesült a BruxInfo.

Egy illetékes szerint a költségvetés bevételi oldalán kevés újat tartalmaz majd a javaslat. Úgy hírlik, hogy a briteken kívül a németek, a svédek, a hollandok és a dánok kapnak majd visszatérítést a büdzséből, de más országok panaszait külön pénzekkel próbálja majd orvosolni a kompromisszumos javaslat.

Az egyik nagy kérdőjel, hogy az Európai Parlament számára elfogadható lesz-e a kiadások ilyen mértékű visszafogása, a képviselőtestület vezetői mindenesetre valószínűsítették, hogy aligha és készek megvétózni az alkut.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

szkiita, 2013.02.06 23:18

Kufár Európai Illuminátusi Pénzkifosztó Háttérhatalmi Kettősmércés Multiglobálcéges Spekulatív Unió!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

USE, 2013.02.06 20:49

Milyen szép karrier!
Pont, mint az illuminátusok futottak be régen...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html