Jeremy Corbyn brit munkáspárti parlamenti képviselő versenytársai nyilatkozataik szerint nem adták fel a reményt, hogy nem torony magasan esélyes riválisuk, hanem közülük valaki nyeri a Munkáspárt elnöki tisztéért folytatott versenyt. A távszavazáson, amelyet csütörtökön zártak le, a párt tagjain kívül a "regisztrált szimpatizánsok" is részt vehettek, a végeredményt szombaton délben hirdetik ki - emlékeztet a Financial Times.

A színfalak mögött ugyanakkor mindenki biztosra veszi, hogy a 66 éves, erősen baloldali politikus lesz a befutó, ami fordulatot hoz a párt életében. Egyesek egyenesen szakadástól tartanak, mivel Corbyn mereven hagyományos baloldali értékeket képvisel, például visszautasít minden költségvetési megszorítást. Emellett NATO-ellenes és euroszkeptikus nézeteket vall.

Sötét lóból befutó

Corbynt a Munkáspárt parlamenti képviselőinek kevesebb mint tizede támogatta, ám sikerült összegyűjtenie a jelöltséghez szükséges 35 támogatót, mivel számos vezető politikustársa mögé állt. Sokan azzal indokolták ezt, hogy szerették volna minél tágabbra nyitni az elnökválasztási kampány vitáját. Valószínűleg álmukban sem gondolták, hogy balos kollégájuk lekörözi ellenfeleit.

Most aztán panaszkodhatnak. Attól tartok, hogy a nyolcvanas évek iránti tiszteletet kifejező politikát kapunk, mármint az akkori trockista irányvonal jön vissza, aminek látványos összeomlás lesz a vége - mondja az egyik munkáspárti parlamenti képviselő. Ezzel arra utal, hogy pártja hasonló irányválasztása harmincöt évvel ezelőtt katasztrofális fogadtatásra talált a brit választók körében.

Alámerülni vagy nem merülni alá?

A párt befolyásos politikusainak egy része világossá tette, hogy nem kíván részt venni a Corbyn-féle vezetésben, ezen belül a miniszterelnök-jelölt árnyékkormányában. Mások hezitálnak, mert attól félnek, hogy ha visszahúzódnak, akkor még inkább elvesztik a lehetőségét a párt politikájának formálására. Az esélyes kollektív vezetést ígér, szembe állítva ezt a konfrontatív hozzáállással.

Súlyos kérdéseket vet fel a választási szisztéma, amelyet még az előző pártelnök, Ed Miliband vezetett be. Lényege, hogy három font (1300 forint) ellenében a "regisztrált támogatók" is részt vehetnek a választáson. Részben az okoz gondot, hogy a szervezőket felkészületlenül érte a rengeteg jelentkező. Nehezen ment a regisztrálásuk és a virtuális urnák csütörtöki zárása előtt sokan nem jutottak hozzá szavazólapjukhoz.

Röhögő egyetemisták

Másrészt semmilyen ellenőrző mechanizmussal nem vizsgálhatták felül, hogy valóban a Munkáspárt támogatója-e az, aki annak vallja magát. Erre vezethető vissza, hogy számos ismert tory is felkerült a szavazók listájára.

Többen azt vizionálták, hogy konzervatív egyetemisták csoportjai szavaztak a tory miniszterelnök következő kihívójáról, és szombaton egy kocsmában sörözve röhögve fogják látni, hogy sikerült hozzájárulniuk egy olyan jelölt győzelméhez, akinek nincs esélye Nagy-Britannia kormányfőjévé válni.

A fejetlenség egyik következménye, hogy bizonytalanná válhat az új pártvezető helyzete. Az elnökjelöltek ugyan jó előre bejelentették, hogy elfogadják a szavazás eredményét, azaz nem támadják meg azt a bíróságon, ám a szavazásra jelentkezett, de technikai okokból lemaradók egy része arra készül, hogy jogorvoslatot kér.