A nők többsége továbbra is inkább főállásban kisgyereket nevel, mint hogy emellett még dolgozzon is, azaz nem vált be a 2014-ben bevezetett gyed extra - írja a Magyar Nemzet. Az első negyedévben átlagosan 245 ezer szülő maradt otthon három évesnél kisebb gyerekével, ami majdnem öt százalékkal több mint 2015 azonos időszakában.

Ez azt jelenti, hogy kevesebben vállalnak másik állást a gyereknevelés kő kemény munkája mellett. Érdekes, hogy a gyeden lévő férfiak száma 16 százalékkal nőtt egy év alatt, így most 3600 férfi van gyesen. A nőknél 4,6 százalékkal nőtt az otthon maradók száma, így valamivel több mint 241 ezren vannak otthon gyermekükkel vagy gyermekeikkel.

A gyed extra a bevezetése után még népszerű volt, ám 2015-től változott a helyzet. A lehetőséggel főleg a diplomás nők élnek, akiknek karrierjük szempontjából fontos, hogy minél előbb visszaálljanak a munkába. Az inaktívak, az alacsony iskolai végzettségűek, a minimálbért keresők azonban tovább is ki akarják használni a teljes ellátási időszakot.

A kormány nem adja fel, változtatnak a gyed extra szabályain. Például egyéves kor helyett már a gyerek féléves korában élni lehet a lehetőséggel. Januártól bruttó 5,7 százalékkal, 155 400 forintra nőtt a gyed összege.