Újabb lyuk a görög bárkán: elfolynak a bankbetétek

Magas hazai államkötvény-állományukon kívül az is húzza a görög bankokat, hogy a magánbetétesek elviszik a pénzüket - figyelmeztet a Moody's.
NAPI, 2011. június 27. hétfő, 11:44
Fotó:

Számottevően rontja a görög kereskedelmi bankok pozícióját és ezzel befolyásolja hitelbesorolásuk alakulását betétállományuk rohamos zsugorodása - idézte a Moody's elemzését a MarketWatch. A hitelminősítő heti piaci kitekintésében Nondas Nicolaies elemző az írja, hogy becslésük szerint 2011 elejétől kezdve nagyjából betéteik nyolc százalékát veszítették el a bankok. Ezt a számítást a pénzintézetek adataira és a nyilvánosan elérhető információkra alapozzák. E folyamat folytatódása jelentős likviditási kockázatot jelent a bankoknak, várhatóan egyre nagyobb nehézségeket fog okozni nekik, hogy csökkentsék finanszírozásukban az Európai Központi Banktól (ECB) felvett hitelek súlyát. Ráadásul a betétek elfolyására nem tud hatást gyakorolni az ország megmentésén dolgozó EU-IMF-ECB hármas.

A betétállomány több mint 35 százalékos zsugorodása, ami rövid időn belül bekövetkezhet, komoly készpénzhiányt idézhet elő a bankoknál - véli Nicolaides. A Moody's elemzése szerint a betétkiáramlás 2009 óta tart, de tempója az elmúlt két hónapban gyorsult fel, párhuzamosan a politikai feszültség erősödésével, illetve az ország finanszírozási gondjainak sűrűsödésével. Az idei betétkivétel felét az okozhatja, hogy a vállalatok és a magánszemélyek így igyekeznek pótolni a megszorító gazdaságpolitika miatt kieső jövedelmüket.

HOZZÁSZÓLÁSOK