Két tüntetés zajlott tegnap egymással párhuzamosan Egyiptomban: a kairói Tarhrir téren a júliusi katonai hatalomátvétellel egyetértő tömegek ünnepelték az 1973-as arab-izraeli háború kirobbanásának 40. évfordulóját (amelyben az egyiptomi hadsereg kezdetben komoly sikereket ért el), míg ezzel egyidejűleg a hatalomból eltávolított Mohammed Murszi elnök iszlamista támogatói is demonstráltak. Utóbbiak szintén a Tahrir teret, a 2011-es arab tavasz egyik szimbolikus helyszínét vették célba, ám a rendőrség útjukat állt.

A két tömeget sikerült távol tartani egymástól, ám a könnygázzal és a levegőbe eresztett lövésekkel leállított ellentüntetők kőhajigálással válaszoltak rendőröknek - jelentették a BBC helyszíni tudósítói. Később sörétes puskákból lőttek a tömegre. A több áráig tartó összecsapást gumiégetés kísérte, amitől fekete füst lepte el az egyiptomi fővárost. Az egészségügyi minisztérium jelentése szerint az 50  kairói áldozat mellett egy-egy ember halt meg három vidéki városban is. Az összecsapások elérték a világ olajellátása szempontjából kritikusan fontos Szuezi-csatorna mellett fekvő Ismailia városát is.

Bizonytalanság

A Murszi elnököt támogató Muzulmán Testvériség több száz tagja vesztette életét a katonai hatalomátvétel óta kirobbant tüntetésekben. Az ideiglenes kormány betiltotta a szervezetet, vezetőit letartóztatták. Tegnap kétszáz embert állítottak elő a rendőrök. A hatóságok igyekeznek begyűjteni, illetve zárolni a mozgalom eszközeit, háttér-infrastruktúráját. A demonstrációk - mint a tegnapi események is mutatták - ettől nem szűntek meg, ám a külföldi újságírók beszámolója szerint létszámuk csökkent.

A nyáron az olaj ára részben azért emelkedett, mert a piacokat az egyiptomi események is aggasztották. Attól tartottak, hogy a felfordulás elérheti a Szuezi-csatornát. Ez nem következett be, az elmúlt hetek viszonylagos nyugalmat hoztak, amiben minden bizonnyal szerepe lehetett annak is, hogy az Arab-öböl térségének gazdag államai számottevő anyagi segítséget nyújtanak a hadsereg támogatását élvező kormánynak.