Újabb vezetékprojekt bukik el, marad az orosz gázfüggőség

Minden korábbi előkészület ellenére egyre inkább úgy fest, hogy semmi nem lesz a tavaly decemberben bejelentett Török Áramlatból - áll az NRG Report elemzésében.
Napi.hu, 2015. október 19. hétfő, 12:15
Fotó: Reuters

Bár az elején az érintett felek (azaz a törökök, és a beruházást bejelentő Vlagyimir Putyin orosz elnök) állítólag tényleg komolyan gondolták, hogy a 2014 végén törölt Déli Áramlatot egy a török-görög határig gázt szállító vezetékkel helyettesítenék, az elmúlt hónapok eseményei után igencsak meglepő lenne, ha végül eredeti formájában épülne meg a csőrendszer.

Az energiapiaci portál szerint a viharfelhők nyáron kezdtek el gyülekezni a projekt felett. Júliusban ugyanis a törökök és az oroszok némileg összekülönböztek a gázáron, és bár augusztus végén úgy tűnt, javul a viszony, szeptember elején mégis felfüggesztették a tárgyalásokat.

Egyre több rossz előjel

Ezt követően elég sokáig szinte semmit nem lehetett hallani a beruházásról, amíg egyszer csak szűk két hete Alekszej Miller Gazprom-vezér be nem jelentette: csak feleakkora lesz a vezeték kapacitása, mint ahogy eredetileg tervezték. Korábban arról volt szó, hogy négy csövön összesen évi 63 milliárd köbméter gáz érkezhet az országba, ezzel szemben a Gazprom-vezér október elején már csak szűk 32 milliárdos szállításról beszélt.

Azóta ráadásul ez a "fapados" Török Áramlat is bizonytalanná vált, mivel az oroszok szíriai katonai akciói miatt még inkább elmérgesedett a viszony a felek között.

Több szakértő szintén a Török Áramlat bukásaként könyvelte el, hogy időközben az oroszok is észak felé fordultak: a Gazprom szeptember elején öt másik európai céggel közösen aláírta az Északi Áramlat 2 projekt részvényesi megállapodását, aminek értelmében megdupláznák a Balti-tenger alatt futó vezeték kapacitását.

Magyarország a Teslát támogatta

Magyarország a kezdetektől azt a Tesla névre keresztelt csőrendszer megépítését támogatta, amely Görögországon, Macedónián és Szerbián keresztül hazánkba is juttatott volna a déli útvonalon érkező orosz gázból. Igen ám, de a Török Áramlattal kapcsolatos tervek módosulásával ez a projekt lényegében teljesen értelmét vesztette. A csökkentett kapacitással ugyanis csak a törökországi igények elégíthetőek ki.

Azaz a Tesla projekt tulajdonképpen gáz nélkül maradt. Ezt úgy fest egyre inkább az érintettek is belátják. Nyáron még arról volt szó, hogy egy munkacsoport keretében akár már szeptemberben tárgyalhatnak a résztvevő cégek a projektről, néhány hónapon belül pedig szándéknyilatkozat is születhet a beruházásról. Az NRG Report értesülései szerint azonban - hiába írunk már október közepét - a tárgyalásokra egyelőre nem került sor. Ráadásul időközben a szerbek is visszakoztak: a Srbijagas állami gázmonopólium vezetője Dusan Bajatovic beszélt arról a helyi médiának, hogy nincs 1,6 milliárd eurójuk a projektre.

Az egésznek csak akkor van értelme, ha ezzel a beszerzési források számát lehet növelni, tehát vezetékbe nem orosz molekula, hanem mondjuk közel-keleti vagy Kaszpi-tengeri gáz kerül. Így ugyanis csökkenthető a régió továbbra is komoly energetikai függősége Oroszországtól, és a verseny miatt az árak is eshetnek - olvasható az NRG Report elemzésében.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lomb, 2015.10.19 15:31

A napi.hu dubajos munkatársai ismét eltalálták - szarva közt a tőgyit!

Mitől lenne 2019 után orosz gázfüggőség, ha - mint a napi.hu dubajos munkatársai oly serény és gondos kutatás után világgá tutulták - az oroszok elzárják az ukrajnán átvezető gázvezetéket? Akkor honnan is gyün felénk a gáz? Csak nem az ejrópai unijóóóó vezető ereje felől, akik fittyet hánynak az általuk kikényszerített és fenntartott szankcióknak és vidáman üzletelnek a gaz, galád oroszokkal? (természetesen az üzletelés lehetőségét a "kicsiktől" - mit kicsiktől! a gyarmataiktól - megtagadják!

Mitől, kitől függ akkor valójában hogy télen fázunk-e? Csak nem ejrópa modern kori gyarmattartójától?

Bizony hogy attól...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pluralista, 2015.10.19 13:51

"marad az orosz gázfüggőség"

Nem. Épül a német gázfüggőség.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2015.10.19 13:28

Mindig rossz lóra tesz a mi Nemzeti Kormányunk.

A Paks2 viszont befutó - rengeteg pénzt lehet rajta nyerni.

Mi azonban veszítünk vele, de az közületek kit érdekel?

Senkit!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html