Újfajta nyugdíjválság fenyeget - már látszanak a jelei

Egy újabb, Detroit-féle csődtől tartanak az USA-ban, ahol az állami nyugdíjrendszer hiánya egy év alatt 434 milliárd dollárral nőtt. Így az amerikai nyugdíjrendszerből 3,85 ezer milliárd dollárnyi tőke hiányzik ahhoz, hogy teljesíteni tudják a mostani és leendő nyugdíjasoknak kifizetéseket - idézi Portfolio a Financial Timest.
K. Kiss Gergely, 2017. május 15. hétfő, 12:12
Fotó: Napi.hu

Új típusú válság készülődik az USA-ban. A nyugdíjrendszer főként Chicagónak, Fort Worthnek, Philadelphiának és Dallasnak okoz nehézségeket, a szakértők tartanak egy újabb, Detroit-szerű csődtől is. Chicagóban például a nyugdíjfizetési kötelezettségből származó hiány akkora, mint a város 19 évnyi adóbevétele összesen - olvasható a portálon.

A nyugdíjhiány már több amerikai várost is csődbe vitt, ilyen volt például Detroit is, sőt egy társult állam Puerto Rico csődjét is részben ez okozta.

Az erről szóló stanfordi kutatás, amely a 2015 júniusát megelőző 12 hónapban vizsgálta az állami nyugdíjalapok fenntarthatóságát, megállapította, hogy a vizsgálatba bevont 649 nyugdíjprogramért felelős egyik városnak vagy államnak sincs kiegyensúlyozott nyugdíjrendszere. Ahhoz, hogy megállítsák a nyugdíjfizetési kötelezettségben keletkezett hiányt, már a 2015-ös pénzügyi évben 167 milliárd dollárt kellett volna betolni a rendszerbe.

A nyugdíjalapok és nyugdíjprogramok problémája főként az alacsony befektetési hozamoknak köszönhető.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

troll, 2017.05.15 14:50

de ez csak az adott város önkorményzati alkalmazottait érinti, ők kapják majd a nyugdíjat az önkormányzati nyugdíjalapból.
ide tartoznak a rendőrök, tanárok, hivatalnokok.


a magáncéegek alkalmazottai magánalapokba fizetik a nyugdíjbiztosítást.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html