A cseh kormány hétfői döntéséről maga Vera Jourová adott ki közleményt. Jourová jelenleg az Európai Bizottság jogérvényesülésért, fogyasztóvédelemért és nemek közötti esélyegyenlőségért felelős tagja.

A cseh parlament alsóházának európai ügyekben illetékes bizottsága a múlt héten hallgatta meg Jourovát, aki azt mondta, hogy a jövőben szeretne portfóliót váltani, s legszívesebben a digitalizációval, a belső piaccal vagy a nemzetközi kereskedelemmel foglalkozna.

Az új Európai Bizottság, amelynek a német Ursula von der Leyen személyében első ízben lesz nő az elnöke, hivatalosan november elsején kezdi meg működését. A biztosjelölteket várhatóan szeptember végén meghallgatja az Európai Parlament illetékes bizottsága, majd a parlament "egy csomagban" dönt az egész Európai Bizottság teljes testületéről.

A cseh kormánykoalíció politikusai szerint Vera Jourovának jó esélye van arra, hogy az eddiginél "erősebb" portfóliót kapjon. Erről korábban elsősorban Andrej Babis miniszterelnök beszélt. A hétfői kormányülés után ebben a szellemben nyilatkozott Jan Hamácek, a kormányfő első helyettese, belügyminiszter, a koalíciós partner Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) elnöke is.

A témáról Andrej Babis már korábban tárgyalt Ursula von der Leyennel, de a döntés az új európai bizottsági elnök kezében van.
Vera Jourová a prágai Károly Egyetemen szerzett filozófiai és jogi diplomát. Kormányzati tapasztalattal is rendelkezik, a múltban ő vezette a regionális fejlesztési minisztériumot. A CSSD tagja volt, majd 2012-ben belépett a Babis vezette ANO mozgalomba, amelynek EU-biztosi kinevezéséig első alelnöke volt.