Újra lesz egyiptomi nagykövet Izraelben

Egyiptom új nagykövetet küld Tel-Avivba, három évvel azután, hogy a 2012-es gázai háború alatt visszarendelte külképviseletének ottani vezetőjét - jelentette a MENA egyiptomi hírügynökség vasárnap.
MTI, 2015. június 21. vasárnap, 20:25
Fotó: MTI/EPA

Az új egyiptomi nagykövet, Házem Heirat eddig az egyiptomi külügyminiszter diplomáciai és konzulátusi ügyekért felelős asszisztenseként dolgozott. Elődjét, Átef Mohamed Szálem el-Ahl-t még az iszlamista Mohamed Murszi vezette rezsim nevezte ki, és bár a diplomáciai lépést Izraelben akkor pozitív gesztuskén értékelték, röviddel később, a 2012 novemberében kirobbant gázai-izraeli konfliktus alatt Kairó visszarendelte tel-avivi nagykövetét.

Ugyancsak vasárnap - a két ország közti diplomáciai kapcsolatok harmincöt éves történelmében először - Izrael kairói nagykövete egy arab nyelvű videoüzenetben köszöntötte az egyiptomiakat az iszlám böjti hónap, a Ramadán alkalmából.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök vasárnap új nagyköveteket nevezett ki továbbá Berlinbe, Washingtonba, Havannába és Rijádba, valamint új konzulokat küldött Londonba, Milánóba és Chicagóba.

HOZZÁSZÓLÁSOK