Újra szembe megy az EU az "oroszbarát" Orbánnal

Grandiózus lépésekkel teremtené meg az Európai Bizottság a kontinens energiaunióját, amely számos pontján homlok egyenest szembe megy a magyar kormány törekvéseivel. A Törökországon át haladó orosz gázvezetéket, amelyeket Budapest felkarolt, például nem támogatná az EU.
Napi.hu, 2015. február 25. szerda, 12:29
Fotó: Napi.hu

Elkészült az Európai Bizottság (EB) tervezete az európai energiaunióról. A javaslatot, amely a várakozások szerint számos uniós tagállam, köztük Magyarország ellenállására számíthat, Maros Sefcovic, az EB elnökhelyettese szerdán mutatja be a nagyközönségnek - jelentette a Guardian. Az unió vezetői radikális, ambiciózus javaslatot vártak a szakértőktől, és ezt meg is kapták. Sefcovic szerint ez a kezdeményezés a legambiciózusabb közös projekt az európai szén- és acélközösség létrehozása óta.

A tervezet szerint egységes európai piacot kellene létrehozni az energiaellátás, az energiavásárlás és az energiafogyasztás területén is. A fő cél, hogy csökkenjen Európa gázellátásának orosz függősége. A javaslat szerint meg kellene megerősíteni Brüsszel jogosítványait a tagállamok energiahatóságaival szemben, ki kellene terjeszteni a fogyasztók lehetőségét arra, hogy a nemzetközi piacon válasszanak áramszolgáltatót maguknak, egész csokor energiaipari beruházást kellene indítani és regionális, illetve európai szinten is egyesíteni kellene az energiaellátó rendszereket.

Piaci árszabályozás

Az uniós elképzelés javaslatokat tesz az európai ingatlanok energiahatékonyságának javítására, aminek szintén az ad jelentőséget, hogy a fűtési energiafelhasználás csökkentésével vissza lehet szorítani az orosz gázimportot. Felújítják az EU megújuló energiával kapcsolatos direktíváját, amely előirányozza, hogy 2030-ra az unió energiaellátásának 27 százaléka ilyen forrásból származzon.

Ezzel is összefügg, hogy felgyorsítanák az okos hálózatok kiépítését. Ezek lehetővé teszik, hogy a háztartások olyankor használják mosógépeiket és bojlereiket, amikor olcsóbban juthatnak hozzá az elektromos energiához. Utat akarnak nyitni az előtt, hogy azok a fogyasztók, amelyek, akik saját áramot is termelnek - például napelemekkel - visszatáplálhassák fölös energiájukat a hálózatba.

Ebből viszont az következik, hogy vissza kell szorítani az államilag szabályozott árakat. Az EB a nemzetközi áramkereskedelemtől és az előbbihez hasonló lépésektől várja az energiaárak csökkenését. A költségeknél alacsonyabb előírt fogyasztói árakat már 2016-ra meg akarják szüntetni. Ehhez a tagállamoktól várnának menetrendeket.

Török folyosó

Az orosz gázfüggőség visszaszorítása érdekében felmelegítik egy török gázfolyosó létrehozásának tervét. Ezen keresztül részben a Kaszpi-tenger környékéről származó gáz érkezhetne Európába. Az EB nyitott az orosz, azeri, türkmén, iraki és iráni energiahordozó beszerzésére is. Az ehhez hasonló nyugati tervek eddig kudarcot vallottak - a legismertebb példa a Nabucco gázvezeték ügye -, mivel hiányzott mögülük a megfelelő nagyságú befektetői tőke és senki nem vállalt garanciát a rajtuk keresztül érkező gáz megvásárlására.

Sefcovic szerint tanultak a leckéből, ezért a török folyosót 45 milliárd dollárral támogatják meg és azt akarják, hogy 2019-re elkészüljön. Látva a politikai játszmát, amelyet a Nyugat Oroszországgal vív, nem kell magyarázni, miért kell külön figyelem fordítanunk erre - fejtegette az EB elnökhelyettese. Ezzel nyilvánvalóan Moszkva törökországi tervére utal, amely szerint a Déli Áramlat helyet egy Törökországban kiépülő vezetéken át szállítanának el brutális mennyiségű orosz gázt a görög-török határra.

Nem fogják szeretni

Várakozások szerint az energiaunióval kapcsolatos konkrét szabályozások ellenállásra találnak majd az Európai Parlamentben és számos EU-tagállam kormányánál is. A Guardian kiemeli Orbán Viktort, Magyarország "oroszbarát" miniszterelnökét, aki a múlt héten látta vendégül Vlagyimir Putyin orosz államfőt. Tárgyalásaik középpontjában az energiaügyek voltak, köztük az orosz vezeték meghosszabbítása Macedónián, Szerbián és Magyarországon át Európába.

Orbán letette a garast amellett, hogy nem adja ki nemzeti hatáskörből az energiapolitika meghatározását. Az EB azonban úgy véli, hogy nem maradhat fenn az az ellenmondás, hogy bár az EU rendelkezik európai szintű energiaszabályozással, ezt 28 különböző nemzeti szabályozási környezetben kellene érvényesíteni. Brüsszel beleszólást akar a tagállamok harmadik országokkal kötött energiamegállapodásaiba is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Quer, 2015.02.25 22:03

@Trambulin:
Hát ez így elég dedós magyarázat, s jól általánosított:közhelyes.Fidesz propaganda: Napi gazdaságra- ,Hvg-re vagy mire utalsz? Netán a Die Zeit
vagy a Süddeutsche ,helyből manipulált cikkeire? Ne aggódj én már 35 éve élek az (egykori) Eu -ban amikor még nem volt se Fidesz se Jobbik,se Lmp
csak mszmp...Nos, már akkor érezhető volt a piacok szűkülése és a tőke szabad áramlásnak visszafojthatalan vágyódása. A többi(személyek,áruk,szolgáltatások) :kamu.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Trambulin, 2015.02.25 17:57

@Quer: Jaj hát miről volt szó?:) Alapból a személyek, áruk, szolgáltatások és a tőke szabad mozgásáról. Ehhez meg értelem szerint többé-kevésbé azonos szabályozásra van szükség. A közös dolgokat illetően meg egységes, általános mindenkire vonatkozó szabályokra. Különben nem lenne értelme.
Tájékozódj mi miért történik. De ne a fidesz propagandaanyagaiból, mert megint nem fogsz érteni semmit.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2015.02.25 17:32

Helyes, tökön is rúghatnák végre ezt a félázsiait. Mi európaiak vagyunk nem törökök, ahol a csengő nő kacagást sem veszik jó néven.
Bizony Orbán mindannyiunkat megaláz az orosz, török azerbajdzsán meg a többi hasonlóhoz való kapcsolataival.

Kergessük el Orbánt elég volt az oroszokból 45 évig, a törökökből 150-ig.

Alkalmazkodnunk kéne minél magasabb szinten szövetségeseinkhez nem perlekedni kell velük. Jöjjön a nyugat tárjuk ki a kapukat, adjuk fel az ostoba pusztai gőgöt ha jobban akarunk élni. Amit a keleti despoták nyújtottak nyújtanak abból nem lesz jólét, legfeljebb lezüllünk az orosz puszták szintjére.
Legyünk mi az elsők az alkalmazkodás területén ebben a régióban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

acdc, 2015.02.25 17:29

De jó nekem, hogy már nem használok földgázt otthon.
Nem tömöm a ruszki, sem a cigány, sem valami német,amerikai,francia multi zsebét.:)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mecsabesz, 2015.02.25 17:23

http://ujszo.com/online/gazdasag/2015/02/09/tizeves-minimumon-az-europai-gaztartalekok

2015. február 9., hétfő 19:51 | MTI


Budapest |

Az utóbbi tíz év legalacsonyabb szintjére csökkentek az európai gáztartalékok az Európai Földgáz-infrastruktúra Szövetség (GIE) legfrissebb adatai szerint.

A 25 ország 68 földgáz-infrastruktúra (gázvezeték, gáztározó és cseppfolyós földgáz terminál) üzemeltető vállalatát képviselő szervezet adatai szerint az európai gáztározók töltöttségi szintje vasárnap 49,51 százalékon állt, ami az adatok gyűjtésének kezdete óta, azaz tíz éve a legalacsonyabb szint.

Az európai gáztartalékok nagyon gyors ütemben csökkennek, miközben a meteorológusok a tavalyinál hidegebb időt jósolnak februárra és márciusra.

Az Interfax orosz hírügynökség beszámolója szerint az európai országoknak nem érdemes az orosz földgázszállítások növekedésére számítaniuk, mivel a Gazprom orosz gázipari vállalat igyekszik megakadályozni, hogy Európából a szállítási irány megváltoztatásával földgázt exportáljanak Ukrajnába.

A Gazprom jelenleg a szerződésekben foglalt minimális mennyiséget szállítja európai partnereinek, ami naponta 150 millió köbméterrel kevesebb mint tavaly ilyenkor. Ehhez jön még 40 millió köbméter gáz, amelyet Ukrajnába továbbít Európa.

A szlovák gáztározók töltöttségi szintje vasárnap 45,5 százalékon állt, míg egy évvel korábban 48 százalékon. Lengyelország esetében 60 százalékos volt a töltöttség az egy évvel korábbi 78 százalékkal szemben. Magyarország esetében viszont 41,01 százalékon állt a tartalék szintje vasárnap, szemben az egy évvel korábbi 25,33 százalékkal.

A három legnagyobb európai piacon is aktívan használják a gáztartalékot: Németországban 49,5 százalékra csökkent a tartalék szintje (egy évvel korábban 83,2 százalék), Olaszországban 56 százalékra (59 százalék), Nagy-Britanniában pedig 45 százalékra (64 százalék).

Ukrajna tavaly 5,1 milliárd köbméter földgázt importált európai országokból, ami 2,4-szerese az előző évinek. Szlovákia felől 3,6 milliárd, Lengyelország felől 0,9 milliárd, Magyarország felől pedig 0,6 milliárd köbméter földgáz érkezett Ukrajnába.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html