A lengyel parlament kéthetes szünet után január 25-én felújította ülését, ám a kormánypárt és az ellenzék vitája ott folytatódott, ahol decemberben, illetve január elején abbamaradt. Kivezettettek a teremből három embert, miközben a Szejm épülete előtt ismét spontán tüntetés alakult ki - tudósított a tokfm.pl.

Költségtérítés

A legnagyobb szócsatát az váltotta ki, hogy szép csöndben, még december közepén, amikor mindenki a viharos belpolitikai csatározásokra figyelt, a kormánypárt, a radikális jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) felemelte képviselők költségtérítését.

Ez az összeg éveken keresztül 12 150 zloty (900 ezer forint) volt, amihez a mérsékelt jobboldali Polgári Platform vezette kormány nem mert hozzányúlni, mert tartott a média kritikájától. A PiS-t ez nem érdekli, tavaly 13 200 zlotyra növelte a költségtérítést, majd januártól még egy ezressel megfejelték ezt az összeget.

Az emelést az indokolja, hogy sok képviselő több irodával is rendelkezik, amelyeknek könnyen megközelíthető helyen kell lenniük. Ez pedig magas bérleti díjjal jár - idézte a Rzeczpospolita című konzervatív lap a kormányszóvivő nyilatkozatát.

Nyomozás

Ahogy Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke, Lengyelország tényleges vezetője előre jelezte: nyomozás indul azok ellen a parlamenti képviselők ellen, akik decemberben és januárban egy ideig megszállva tartották a parlament egy részét. Az ellenzék az ellen tiltakozott, hogy a házelnök ki akarta zárni a sajtót a törvényhozás épületéből.

Az eljárást a varsói ügyészség indította el. Nem csupán a politikusokat fenyegetik, hanem azokat a tüntetőket is, akik akadályozták a kormány tagjait munkahelyük elhagyásában. Kaczynskival egyetért a belügyminiszter: szerinte is büntetőjogi felelősség terheli az ülést akadályozó képviselőket. Tettükért akár többéves szabadságvesztéssel büntethetők.

Abortusztilalom

Eközben a Szejm "petíciós" bizottsága - amelynek joga van ahhoz, hogy törvényjavaslatokat tegyen - napirendjére tűzte a teljes abortusztilalom ügyét. A művi terhességmegszakítás teljes tilalmát az Élet Védelme Mozgalom Lengyel Szövetsége kezdeményezte. Ennek értelmében Lengyelországban még akkor is tilos lenne az abortusz, ha a terhesség nemi erőszak következménye lenne vagy a baba visszafordíthatatlan és gyógyíthatatlan betegségben szenvedne.

Az ügy ősszel már a parlament elé került, ami óriási tüntetésekhez vezetett (a résztvevők öltözéke alapján ezek voltak az úgynevezett fekete tüntetések). A tiltakozók között mélyen hívő katolikus lengyelek is voltak. A jelenlegi lengyel abortusztörvény Európában a legszigorúbb korlátozásokat tartalmazza, sok nő ezért a szomszédos országokban végezteti el a műtétet.

Orbán, Putyin, Erdogan, Lukasenko, Mussolini

A jelenlegi varsói kormány megpróbál mindent megsemmisíteni, ami Lengyelországban 1989 óta felépült - véli a 70 éves Leszek Balcerowicz professzor, a rendszerváltás utáni gazdasági reform atyja. Úgy látja, hogy a PiS-kormány szociális kedvezményekkel megvásárolja a választók egy részét, ám mivel erre már nincs több pénz a költségvetésben, a jövőben új állami adósságból fogják finanszírozni az ilyen célú kiadásokat.

A PiS-rezsimet és Jaroslaw Kaczynskit Vlagyimirt Putyin orosz, Recep Tayyip Erdogan török, Alekszander Lukansenko fehérorosz államfőhöz, illetve Orbán Viktor magyar miniszterelnökhöz, és rendszerükhöz hasonlította. Ezek a vezetők - akárcsak Benito Mussolini - demokratikus választásokon jutottak hatalomra, amit arra használtak, hogy felszámolják a demokráciát.