Hatalmas pusztítást okozott a csernobili erdőtűz

A turisták által látogatott látványosságoknak jelentős része megsemmisült Ukrajnában, a csernobili atomerőmű környéki tiltott zónában az elmúlt időszak erdőtüzei miatt. A helyi hatóságok nyomoznak, lehet, hogy szándékos gyújtogatás okozta a tűzvészt.
Rácz Gergő, 2020. április 15. szerda, 16:51
Fotó: Reuters

A turisztikai látványosságok több mint harminc százaléka semmisült meg helyreállíthatatlanul a csernobili tiltott övezetben tíz napon át pusztító tűzben - idézi helyi források nyomán Jaroszlav Jemeljanenko, a csernobili utazásszervezők szövetségének vezetőjét a Magyar Hang.

Megsemmisültek az övezetben lévő egykori szovjet üdülőközpontok és erdei falvak, amelyeket a többnapos túrák során mutattak meg a turistáknak. Megmenekültek viszont a tűztől a fő célpontok, azaz Pripjaty városa, Csernobil és a katonai város, Csernobil-2 is, ahol a rádiólokációs állomás van.

Megpróbálják kormányzati segítséggel helyreállítani a károkat.

Nyílt tűz már nincs a térségben - az eső segített megfékezni a lángokat -, de még néhány nap kell a parázsló gócok eloltásához.

A Kijev megyei rendőrség közölte, hogy eddig két embert gyanúsítottak meg tűzokozással, de nem vették őrizetbe őket. Mindkét gyanúsított azt állítja, hogy véletlenül okozott tüzet.

Artem Sevcsenko, a belügyminisztérium szóvivője a Hromadszke tévé műsorában elmondta, hogy tovább folytatják a nyomozást, ugyanis csoportos elkövetőket feltételeznek. "Számos jele van annak, hogy lehettek más személyek is, akik illegálisan hatoltak be a tiltott övezetbe.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedd esti videoüzenetében arról beszélt, hogy a csernobili atomerőmű, a nukleáris hulladéktároló és más kritikus fontosságú objektumok nem kerültek veszélybe a tűz miatt. Leszögezte továbbá, hogy a radioaktív sugárzás szintje Kijevben és Kijev megyében a megengedett szinten van.

HOZZÁSZÓLÁSOK