Ukrajna: hétfőn léphet az EU

Jogellenesnek minősítették vasárnap uniós csúcsvezetők az Ukrajnához tartozó Krím félsziget jövőbeli jogállásáról a helyi oroszbarát vezetés által kiírt népszavazást, és egyúttal jelezték: az EU-országok külügyminiszterei hétfőn további intézkedésekről döntenek.
MTI, 2014. március 16. vasárnap, 18:47
Fotó: Napi.hu

Herman Van Rompuy, az Európai Tanács, valamint José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke közös nyilatkozatban emlékeztetett arra, hogy az uniós országok állam-, illetve kormányfői már március 6-án leszögezték: az ukrán alkotmánnyal és a nemzetközi joggal ellentétesnek tekintik az Oroszországhoz való csatlakozás népszavazásra bocsátását. Van Rompuy és Barroso megerősítette, hogy az EU nem fogja elismerni a referendum kimenetelét.

Az ukrajnai válság megoldása a két uniós intézmény vezetője szerint csakis Ukrajna területi épségén, szuverenitásán és függetlenségén alapulhat, az ukrán alkotmány keretei közé kell illeszkednie, és szigorúan érvényesítenie kell a nemzetközi normákat.

"Csakis közös diplomáciai munkával találhatunk megoldást a válságra, beleértve az ukrán és az orosz kormány közötti közvetlen megbeszéléseket" - vélekedett Van Rompuy és Barroso. Hozzátették, az EU különös felelősséget visel Európa békéjéért, stabilitásáért és prosperitásáért, és ezeket a célokat továbbra is minden rendelkezésére álló eszközzel követni fogja.

Az uniós tagországok állam-, illetve kormányfői testületének, valamint az unió javaslattevő-végrehajtó intézményének vezetője a közös nyilatkozatban megerősítette: határozottan elítélik, hogy Oroszország - anélkül, hogy azt kiprovokálták volna - megsértette Ukrajna szuverenitását és területi épségét. Felszólították Oroszországot, hogy csökkentse fegyveres erőinek létszámát a válság előtti szintre, és vonja vissza azokat az állandó körletekbe.

A március 6-i csúcstalálkozón az EU-országok vezetői felfüggesztették Oroszországgal a vízumügyi, illetve az új átfogó megállapodást célzó tárgyalásokat, valamint egyetértésüket fejezték ki azzal, hogy le kell állítani az Oroszországot is magában foglaló G8-csoport következő, Szocsiban tervezett csúcstalálkozójára való felkészülést. Egyúttal kilátásba helyezték, hogy amennyiben napokon belül nem enyhül a feszültség, az EU szankciós intézkedéseket hoz Oroszországgal szemben.

Ennek jegyében - miként azt már közölték Brüsszelben - olyan orosz tisztségviselők listáját állítják össze, akikkel szemben uniós beutazási tilalmat, illetve vagyonbefagyasztást kívánnak érvényesíteni. Van Rompuy és Barroso vasárnapi nyilatkozata azt jelezte, hogy az EU-országok külügyminiszterei a március 6-i EU-csúcs nyilatkozatával összhangban "további intézkedésekről" fognak dönteni.

Az említett EU-csúcs a lehetséges uniós válaszlépések harmadik fázisára is utalt: további orosz feszültségélező lépések esetére kilátásba helyezett "messzemenő" gazdasági következményekkel járó intézkedéseket. Ez a harmadik fázis egyelőre nem aktuális, a miniszterek hétfői tanácskozásától csupán a felelősnek tekintett orosz személyekkel szembeni szankciók kimondása várható. Vlagyimir Putyin orosz elnök az előzetes kiszivárogtatások szerint nem lesz rajta a feketelistán.

Vasárnap délután az MTI érdeklődésére brüsszeli diplomáciai források elzárkóztak attól, hogy - akár név nélkül - nyilatkozzanak a szankciós lista összeállítását célzó munka állásáról. Korábbi hírek szerint meglehetősen nagy volt a különbség a tagállamok elképzelései között: a lengyelek, a baltiak és a britek sok, a dél-európai országok jóval kevesebb személyt akartak felvenni a névsorba.

Egyes diplomaták szerint a németek kulcsszerepet játszanak az álláspontok összehangolásában. Ezt alátámasztja, hogy Angela Merkel német kancellár vasárnap is beszélt telefonon Putyinnal.

EU-körökben egyelőre nem vállalkoztak arra, hogy megjósolják, az a hír, miszerint az oroszok a Krímben jövő péntekig felhagynak az ukrán helyőrségek blokádjával, mennyire enyhítheti a szankciókat. Tény, hogy számos uniós diplomata korábban jelezte: ha meg is tartják vasárnap a Krímben a referendumot, de az oroszok ennek nyomán nem jelentik be a félsziget annektálását, hanem tárgyalási készséget jeleznek, akkor lehet játéktere a diplomáciának.

Az, hogy az állítólagos krími orosz blokádfelfüggesztés a jövő heti EU-csúcs végéig, péntekig lenne érvényben, megfigyelők szerint arra is utalhat, hogy Moszkva az uniós csúcsvezetők tanácskozásának idejére lehetőséget kíván hagyni a diplomáciai megoldásra, a Nyugat és Oroszország közötti gazdasági háború elkerülésére.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Segesvar, 2014.03.16 22:51

@dede39: Szulei a komcsikat kiszolgalo Avos-szintu seggnyalok voltak. "Draga" fiuk iskolaztatasat nem forsziroztak mert ugy veltek, hogy parttagsaggal mindent el lehet erni. De aztan jot a rendszervaltas. Hogy ehen ne haljon ez a szerencsetlen a csaladi tradicio folytatasanal dontott: seggnyalas. Most a szektasok fele. Mint gyengen fizetett berkommentelo mukodik. Nyomorusagos, megalazo, seggnyalo elet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

dede39, 2014.03.16 22:48

@jobbajobb:

Gyerekszoba volt??
Esetleg simogatós Nagypapa?
Adj ki magadból minden dühöt....
Nyomd a vakert és jobban leszel ....remélem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

dede39, 2014.03.16 22:40

@jobbajobb:

Azért mi demokraták örülünk neked hogy nem vagy valami fideszgóré mert még nagyobb galibát okoznál a Magyarországnak. Te tanultnak és műveltnek tartod magad, pedig egy önbizalmi válság kimeneteleként osztod a népnek az igét.
Valójában ki vagy Te, akivel így kicseszett az élet, vagy saját magad hoztad a hülyébbnél hülyébb döntéseidet, melynek következtében lecsúsztál, kizsákmányolnak, vagy megaláznak folyamatosan és ennek következtében ócsárolsz mindent és mindenkit, aki nem úgy gondolkodik mint te, hogy egyensúlyba hozd a lelked magaddal.
Téged sajnálni kell és rólad beszélgetni veled, mert fejlődésed elején sem tartasz....
Ó te szegény ..... ki tette ezt veled...
Mesélj mi történt....?
Mond el apucinak, ki bánt téged nap mint nap?
Csak szépen lassan....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2014.03.16 22:23

@Segesvar: ..nem sokára szakad móc-land is ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Segesvar, 2014.03.16 22:18

@jobbajobb: Azt akarod, hogy a 2 millio magyar mellett(amit a romanok fognak deportalni) az ukranok is deportaljanak kb egy felmillio magyart Jakutfoldre utakat epito rabszolganak? Ha Ukrajna uj nyugati hatara Trianon II utan Vasarosnamenynal vagy rosszabb esetben Nyiregyhazanal lesz akkor azt konnyen megtehetik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html