Ukrajnában járt az IMF - ezt találták

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége kéthetes, pénteken véget ért ukrajnai látogatása alatt megkezdte egy új, három éves program megvitatását a kibővített finanszírozási mechanizmus keretében, amelyről a tárgyalásokat az elkövetkező hetekben folytatják - hozta nyilvánosságra látogatása befejeztével kiadott közleményében az IMF-küldöttség az MTI szerint.
Szabó Zsuzsanna, 2019. szeptember 27. péntek, 18:46
Fotó: Shutterstock

Az UNIAN ukrán hírügynökség ismertetése szerint a küldöttség megjegyezte, hogy az idei választások nyomán az új ukrán vezetés lehetőséget kapott a szükséges reformok végrehajtására, valamint ambiciózus feladatokat tűztek ki maguk elé a gazdaság átalakításában a nagyobb növekedés elérésére és a lakosság életszínvonalának emelésére a makrogazdasági stabilitás fenntartása mellett.

Az IMF-küldöttség eredményesnek értékelte a Kijevben folytatott megbeszéléseit az új programról, különösen a pénzügyi és a monetáris kérdéseket illetően. Rámutattak ugyanakkor a jegybank függetlenségének és a pénzügyi stabilitás megmaradásának a fontosságára, továbbá a bankcsődökkel járó pénzügyi költségek minimalizálására tett erőfeszítések szükségességére.

"A gyorsuló gazdasági növekedés megköveteli a strukturális reformok felgyorsítását. Ez elsősorban a jogállamiság biztosítása, többek között az igazságügyi reform révén, valamint a korrupció elleni határozott küzdelemmel valósulhat meg. Ugyanilyen fontos a verseny fokozása és a piacnyitás, különösen az energia- és a mezőgazdasági ágazatban, valamint az állam és az oligarchák szerepének csökkentése a gazdaságban" - mutatott rá a küldöttség.

Az IMF szakértői szerint a bérnövekedésnek összhangban kell lennie a megnövekedett munkatermelékenységgel a versenyképesség garantálása érdekében.

A misszió megjegyezte továbbá, hogy noha előrelépés történt az új korrupcióellenes intézmények létrehozásában, még nem érezhetők kézzelfogható eredmények. A rossz üzleti feltételek miatt a beruházások, különösen a közvetlen külföldi befektetések Ukrajnában sokkal alacsonyabb szinten vannak, mint a régió más országaiban.
Az IMF szakértői küldöttsége szeptember 12-től tárgyalt Kijevben. Az UNIAN szerint az új program keretében a jegybank 5-10 milliárd dollár közötti hitelkeretre számít, amelynek első részletét - kétmilliárd dollárt - az év végéig szeretne Kijev megkapni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2019.09.27 21:03

Maffiaállam. Egyik hitelből bukdácsolnak a másikba.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html