Uniós garancia - kísérletezik az EU

Megszavazta az Európai Parlament plenáris ülése csütörtökön azt a határozatot, amely támogatja az úgynevezett beruházási projektkötvények kísérleti szakaszának beindítását az Európai Unióban.
MTI, 2012. július 5. csütörtök, 17:18
Fotó: Napi.hu

Az uniós érdekeltségű infrastrukturális beruházásokhoz kapcsolódó értékpapírokról van szó, amelyet az Európai Beruházási Bank (EIB) bekapcsolásával, uniós garanciával bocsátanak majd ki. A 2012-13-as kísérleti szakaszra 230 millió euró uniós keretet szánnak, ezáltal az EU-intézmények számításai szerint több mint 4 milliárd eurónyi magánberuházás segíthető elő.

Az EP támogatása nem számít meglepetésnek, hiszen az uniós képviselőtestület és az EU-tagországok kormányait képviselő Tanács tárgyalódelegációja már korábban megállapodott a projektkötvények kísérleti szakaszának elindításáról. Az uniós tagországok vezetői bele is foglalták ezt az elemet az úgynevezett növekedési paktumba, amelyet a múlt héten véglegesítettek a gazdasági növekedés és munkahelyteremtés előmozdítása érdekében.

A kísérleti szakasztól az EU azt is reméli, hogy igazolja az elképzelés életképességét, és megmutatja a nemzetközi piacoknak, hogy a rendszer működik.

HOZZÁSZÓLÁSOK