Urkán válság: nem lesz már sok lehetőség a békés rendezésre

A genfi megállapodás után már nemigen lesz több lehetőség az ukrajnai válság békés rendezésére, ezért az Oroszország elleni újabb szankciók helyett inkább arról kellene beszélni, miként lehet elkerülni, hogy tovább romoljon a viszony Moszkvával - fejtette ki a német külügyminiszter egy vasárnapi lapinterjúban.
MTI, 2014. április 20. vasárnap, 15:44
Fotó: Reuters

Frank-Walter Steinmeier a Bild am Sonntag című lapnak azt mondta: nem szabad lebecsülni az ukrajnai válság enyhítését célzó genfi megállapodást. Az kezdettől fogva "világos volt, hogy a nyilatkozat révén nem áll helyre rögtön a béke Ukrajnában" - emelte ki, hozzátéve, hogy a következő lépés az egyezményben foglalt előírások végrehajtása az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői missziójának támogatásával.

Németország az EBESZ kelet-ukrajnai tevékenységét "személyi és pénzügyi" hozzájárulással is segíti, és szorgalmazza, hogy a megfigyelők létszámát minél hamarabb emeljék fel a maximálisan engedélyezett 500-ra - mondta Steinmeier.

Azzal kapcsolatban, hogy Barack Obama amerikai elnök és Ursula von der Leyen német védelmi miniszter az eddiginél keményebb büntetőintézkedésekkel fenyegeti Oroszországot, a német diplomácia vezetője azt mondta: "a szankciókról szóló vitát már lefolytattuk a lehető legnagyobb alapossággal". Megjegyezte: "néha azt kívánom, bárcsak ugyanaz az elkötelezettség mutatkozna meg a helyzet további elmérgesedésének elkerüléséről szóló diskurzusban, mint a szankciókról szóló vitában".

Most a genfi megállapodás végrehajtására kell törekedni, ami "nem egyszerű", hiszen a konfliktusnak vannak szereplői, akik "nem hallgatnak sem Kijevre, sem Moszkvára", de mindenképpen meg kell ragadni "a Genfben kiharcolt esélyt a konfliktus rendezésére", mert "nem lesz már sok lehetőségünk a békés rendezésre".

Genfben az amerikai, az orosz és az ukrán külügyminiszter, valamint az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője kötött megállapodást az ukrán válság kezeléséről. A csütörtökön aláírt négyoldalú megállapodás szerint le kell fegyverezni az illegális fegyveres alakulatokat, ki kell üríteni a megszállt épületeket, utcákat, tereket, és széles körű nemzeti párbeszéd révén ki kell dolgozni egy új alkotmányt. A folyamatot az EBESZ megfigyelői missziójának támogatásával kell véghezvinni.

Oettinger: a szankciók nem jelentenek veszélyt a gázellátásra
Az orosz gázexportot és annak európai fogadását nem teszi kockára az sem, ha az ukrajnai fejlemények miatt akár az EU, akár Oroszország esetleg további szankciókat alkalmazna a másik ellen - mondta az Európai Unió energiaügyi biztosa, Günther Oettinger.
"Számos megbeszélést folytattam az orosz Gazprom (gázipari vállalat) vezetőivel, és az az érzésem, hogy orosz partnerünk teljesíteni fogja szerződéses kötelezettségeit, és akar földgázt szállítani. Egyetértettünk, hogy gazdasági szankciók esetén, akár Európa, akár Oroszország részéről, a földgázszektort nem kell első között érinteni" - idézte a biztos nyilatkozatát az AFP hírügynökség. Az európai gázfogyasztás negyede orosz import - emlékeztetett Oettinger.
"Ellenzem, hogy a következő években csökkentsük vagy megszakítsuk gázszállítási kapcsolatainkat Oroszországgal, de folytatnunk kell a diverzifikációt, mind több forrást bevonva" - mondta az EU energiaügyi biztosa.

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

homerosz, 2014.04.23 13:27

az ukránok 1956-a....

mely férgek szeretnék látni, hogy ukrán vér ömöljön patakokban??? jelentkező??? melyik patkány féreg mer kiállni a népirtás mellett????? na??
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2014.04.22 12:06

@Zodiakus: Hogy is kezdődött???Az oroszbarát Janukovics kormány által hozott korszerű,EU konfort nemzeti törvényt a puccsal hatalomra került ellenzék eltörölte,és diszkriminált......így igaz ,a háttérhatalomnak nem volt érdeke a béke !! ...az elmúlt 300 évben már sok háborút -forradalmat robbantottak ki ,és ebbe emberek 100 milliói belehaltak !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Haynau, 2014.04.21 21:48

@ingyen: "hosszu tavon az oroszoknak rosszabb mert ok a csorobbak". Igy van. A Die Welt jelenti, hogy igazi szankciok meg el sem kezdodtek de a ruszkik mar is igen megerzik. Zuhan minden. A kozponti bank tartaleka par pet alatt 500-rol 440 re zsugorodott. A vallalatoknak 110 milliard kolcsonre lenne szukseguk. Mivel a nyugati ablak bezarult ott mar nem kaphatnak. Ezert jon majd sok csod es leepites. Ami a legerdekesebb: a lakossagot annyira megrazta a varhato szankciok hire, hogy a nagy inflacio (8.6%) es a rubel ertekzuhanasa miatt menekul megtakaritasaitol, menekul a rubelbol. Minden tartosabb ertekbe es dollarba (nem euroba!!) rakja a penzet. Mi lesz 1-2 even belul? A maradek 440 milliard elolvad mint a ho es ott lesznek mint a 90-es evekben mikor joforman ures let a kasza. Akkor a Nyugat es az IMF megszanta oket es segitett. Most azonban fogja oket hagyni megdogleni. Na akkor jon majd az igazi ruszki polgarhaboru. Mikor az van ok nagyon tudjak nyirni egymast. 1917-21 kozott 15 millio harapott a fube. Na van beloluk eleg, ugy hogy nicsevo (sebaj). Lenin es uncle Joe szerint mindaz csak statisztika.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2014.04.21 13:23

Hogy is kezdődött???Az oroszbarát Janukovics kormány által hozott korszerű,EU konfort nemzeti törvényt a puccsal hatalomra került ellenzék eltörölte,és diszkriminált.Erre jött az orosz válasz.Nem tudom,az EU emberjogi harcosai ekkor hol voltak?Miért nem bírálták az ukránokat???Érdekes.Ha van lecsó,akkor rendben,mindent szabad,ha nincs akkor még az uborka görbülöte se jó!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ZalanIvan, 2014.04.21 11:58

Csak hogy mindenki értse, mi a probléma a mai ukrán vezetéssel. Lassan utoléri az ukrán nacionalista szemlélet az összes nemzetiséget.
http://www.szon.hu/video-a-magyarokat-gyalazta-a-szvoboda-vezere-a-vereckei-hagon/2533466
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html