Megint tárgyalt Trócsányi és von der Leyen

Másodszor találkozott egymással Trócsányi László és Ursula von der Leyen. A magyar biztos-jelölt szerint konstruktív tárgyaláson vannak túl.
Vég Márton, 2019. augusztus 28. szerda, 17:53
Fotó: Getty Images

Hétfőn járt le az európai biztosok jelölésének határideje, Ursula von der Leyen pedig máris elkezdte a találkozásokat a tagállamok jelöltjeivel. Trócsányi Lászlóra már szerdán sor került, a volt igazságügyi miniszter erről a Twitteren tájékoztatta követőit. "Konstruktív tárgyalásokat folytattam második találkozásomon Ursula von der Leyen bizottsági elnökkel" - írta a politikus, aki szerint Magyarország fontos hozzájárulásokat tehet az Európai Uniós projekthez.

A hvg.hu cikke szerint Trócsányi először augusztus hetedikén találkozott a német politikussal, de az csak egy 15 perces bemutatkozó látogatás volt, a komolyabb tárgyalások csak most következnek Brüsszelben. Korábban a lap azt is megírta, von der Leyennek nincs könnyű dolga, hiszen gyakorlatilag semmi beleszólása nincs abba, hogy kivel kell majd a következő öt évben együtt dolgoznia. A szerepek felosztásakor a földrajzi és a politikai szempontok mellett a nemek közötti egyensúlyt is figyelembe kell vennie. A német politikus ezért azt kérte a tagokat jelölő tagállami kormányoktól, hogy ne egy, hanem két embert nevezzenek meg, méghozzá egy férfit és egy nőt.

Bár karrierjét tekintve a politikus hiába lenne tökéletes biztos - volt nagykövet, alkotmánybíró és politikai rutinja is van - pont olyan ügyekben képviselte Magyarországot az elmúlt időszakban, amelyek miatt sokak ellenzik a megválasztását. Ha csak egy tagot nem választanak meg az EB-be, a testület akkor sem kezdheti meg a működését. Vagyis éppen Trócsányi miatt maradhatna a Leyen-bizottság helyett a Jean-Claude Juncker alatt felállt biztosi kör.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zornyikin53, 2019.08.28 19:07

Szerintem nem fogjak megvalasztani!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html