Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Nancy Pelosi olyan irracionálisan viselkedett és oly mértékben baloldalra ment, hogy immár hivatalosan is radikális baloldalivá vált. Oly mértékben azonosult pártja  "balosaival", hogy elvesztette az önkontrollját" - fogalmazott vasárnap reggeli kilencTwitter-bejegyzésének egyikében az amerikai elnök.

Egy másik bejegyzésében hozzátette: a házelnök és a demokraták még azelőtt elutasították a javaslatát, mielőtt elmondta volna. "Nem látják a bűnözést és a kábítószert, csak 2020-ra figyelnek, de úgysem fognak nyerni" - utalt a 2020-ban esedékes elnökválasztásra.

"Egy közvélemény-kutatás szerint a spanyolajkúak körében a támogatottságom 19 százalékkal emelkedett, most 50 százalékos. Ez azért van, mert ők mindenki másnál jobban ismerik a helyzetet a határon és biztonságot akarnak, ami csak fallal teremthető meg" - írta egy harmadik mikroblog-bejegyzésben Trump.

Az elnök szombaton délután a Fehér Házban - egy állampolgársági eskütétel után - elmondott rövid beszédében tett javaslatot a demokratáknak a részleges kormányzati leállás feloldására. Azt indítványozta, hogy az amerikai-mexikói határra építendő fal költségeinek megszavazása és ezzel a részleges kormányzati leállás feloldása érdekében három évvel meghosszabbítanák a mintegy 700 ezer, úgynevezett DACA-fiatal védelmét szolgáló programot.

A DACA-fiatalok - vagy ahogyan az Egyesült Államokban nevezik, az "álmodozók" nemzedéke - azok a fiatal emberek, akiket illegális bevándorló szüleik még kiskorúként hoztak az Egyesült Államokba, ahol iskolába jártak, munkát vállalnak, és ha részt vesznek a DACA-programban, akkor törvényesen vállalhatnak munkát és mentesülnek a kitoloncolástól, illetve bizonyos idő után állampolgárságért is folyamodhatnak. A programot, amelynek neve Késleltetett Cselekvés a Gyermekkorban Érkezettekért (DACA) 2012-ben az előző elnök, Barack Obama hívta életre elnöki rendelettel, azaz a kongresszus megkerülésével. A republikánusok mindig ellenezték és az elnöki hatalommal történt visszaélésként értelmezték az elnöki rendeletet.

Donald Trump vasárnapi Twitter-bejegyzéseinek egyikében leszögezte, hogy nem amnesztiát kínál az "álmodozóknak", hanem a DACA-program érvényességét hosszabbítaná meg három évvel. "Amnesztia csak egy jóval szélesebb körű megállapodás keretében lehetséges" - írta, és emlékeztetett arra, hogy jelenleg mintegy 11 millió illegális bevándorló tartózkodik az Egyesült Államokban.