Jó hír jött az amerikai gazdaságból

Március közepe óta először kétmillió alá csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban, de így is rendkívül magas maradt, mivel a vállalatok kénytelenek alkalmazkodni a koronavírus-járvány miatt jelentősen megváltozott környezethez - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2020. június 4. csütörtök, 15:21
Fotó: Getty Images

A washingtoni munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma 1 millió 877 ezer volt a május 30-án zárult héten, ami 249 ezerrel kevesebb az egy héttel korábban mért 2 millió 126 ezernél. Elemzők ennél valamivel jobb adatra, 1 millió 800 ezer segélykérelemre számítottak.

Immár a tizenegyedik egymást követő héten állt a milliós küszöb fölött az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma, de most először került kétmillió alá. Miután a gyorsan terjedő koronavírus-járvány és az annak megfékezését célzó szigorú intézkedések miatt szinte teljes egészében leállt az amerikai gazdaság, március harmadik hetében példátlan méretű elbocsátási hullám indult. Egy hét múlva több mint 6,86 millión tetőzött az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma, amely azóta folyamatosan csökken. A 2007-2009-es pénzügyi és gazdasági válság idején, amikor 8,7 millió álláshely szűnt meg, 665 ezren tetőzött az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők heti száma.

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag 324 ezer 750-nel, 2 millió 284 ezerre süllyedt a május 30-án zárult héten. Tavaly ilyenkor még 217 ezren állt a mozgóátlag. A mozgóátlag az a mutató, amely segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma a május 23-val végződött héten 649 ezerrel, 21 millió 487 ezerre emelkedett. Elemzők csökkenésre számítottak, 20,05 milliós számot vártak az előző heti 20,83 millió után. A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag viszont csökkent, 222 ezer 500-zal, 22 millió 446 ezer 250-re.

Áprilisban rekordszámú, 20,5 millió munkahely szűnt meg, míg márciusban 881 ezer. A munkanélküliségi ráta áprilisban 14,7 százalékra ugrott a márciusi 4,4 százalékról. Februárban még 50 éves mélyponton, 3,5 százalékon állt a munkanélküliség az Egyesült Államokban. Elemzői várakozások szerint májusban 8 millió állás veszett oda, a munkanélküliségi ráta pedig 19,8 százalékra nőtt. A munkaügyi minisztérium pénteken közli majd a tényadatokat.

Az Egyesült Államok bruttó hazai terméke 5,0 százalékos évesített ütemben csökkent az első negyedévben. A koronavírus-járvány becslések szerint az amerikai gazdaság teljesítményének negyedét viszi el a folyó negyedévben, sőt egyes elemzők 40 százalékot is elképzelhetőnek tartanak.

HOZZÁSZÓLÁSOK