Az USA elkobzott egy észak-koreai hajót

Az Egyesült Államok elkobzott egy szankciók megsértésével vádolt észak-koreai teherszállító hajót - írja az MTA az igazságügyi minisztérium bejelentésére hivatkozva.
Szász Péter, 2019. május 9. csütörtök, 20:58
Fotó: Pixabay

Az amerikai hatóságok szerint a hajó törvényellenesen szállított szénrakományokat, megsértve ezzel az Észak-Korea ellen érvényben lévő amerikai és nemzetközi szankciókat.

A 17 ezer tonnás, Bölcs Tisztesség néven bejegyzett teherhajó - az amerikai minisztérium szerint - nehézgépeket, munkagépeket is szokott szállítani Észak-Koreába. "Ez a szankciókat rendszeresen megsértő teherhajó most már nincs a forgalomban" - közölte újságírókkal John Demers, az igazságügyi minisztérium nemzetbiztonsági részlegének vezetője. "A minisztérium is mélyen elkötelezett abban, hogy a lehető legnagyobb nyomást gyakorolják Észak-Koreára az ellenséges magatartásának megváltoztatása végett"

Az amerikai döntésre néhány órával azt követően került sor, hogy Phenjan egy héten belül másodszor hajtott végre rakétateszteket, feltehetően rövid hatótávolságú rakétákkal. A kísérletekről a dél-koreai hadsereg adott hírt. Az amerikai sajtó a dél-koreai vezérkari főnököt idézve azt közölte, hogy a két rakétát Kuszong térségében lőtték fel, keleti irányban, Japán felé. A két rakéta 420, illetve 270 kilométeres távot tett meg körülbelül 50 kilométeres magasságban, majd tengerbe zuhant.

Dave Eastburn hadnagy, a Pentagon szóvivője csupán annyit mondott: "ismerjük a jelentéseket és figyelemmel követjük a fejleményeket".

A hírre Donald Trump amerikai elnök azzal reagált: "senki sem boldog" a rakéták felbocsátásától. Azt azonban elmondta, hogy az amerikai-észak-koreai párbeszéd folytatódni fog. "Tudom, hogy tárgyalni akarnak, hiszen tárgyalásokról beszélnek. Ám nem gondolom, hogy készen is állnak a tárgyalásokra".

Csütörtökön egyébként az Egyesült Államok Genfben akkreditált ügyvivő ENSZ-nagykövete, Mark Cassayre az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának (UNHRC) ülésén Genfben arra szólította fel Észak-Koreát, hogy számolja fel a becslések szerint több tízezer politikai fogoly bebörtönzését szolgáló táborokat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2019.05.09 22:20

És ezzel Észak-Korea nagy tehertől szabadult meg.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html