Kellemes meglepetés lett az amerikai adat

Enyhén romlott a fogyasztói bizalom az Egyesült Államokban augusztusban - írja az MTI.
Szabó Zsuzsanna, 2019. augusztus 27. kedd, 17:17
Fotó: Reuters

A Conference Board nonprofit gazdasági kutatóintézet kedden közölte, hogy a júliusi 135,8 pontról 135,1 pontra csökkent a fogyasztói bizalmi index. Elemzők jelentősen romló mutatóra, 129,5 pontra számítottak augusztusról.

A jelenlegi helyzet megítélésének almutatója a júliusi 170,9 pontról 177,2 pontra, közel 19 éves csúcsra nőtt. A következő fél évre vonatkozó várakozási alindex viszont 112,4 pontról 107 pontra süllyedt augusztusban.

A júliusi jelentős javulás után gyakorlatilag szinte nem változott a fogyasztói bizalmi index augusztusban. A jelen helyzet megítélése tovább javult, 2000 novembere nem látott szintre emelkedett, míg a várakozások mérsékelten hűltek, de továbbra is erősek - mutatott rá Lynn Franco, a Conference Board igazgatója az adatokat kommentálva.

Kiemelte, jóllehet a gazdaság más részei bizonyos mértékű gyengülést mutatnak, a fogyasztók bizalma töretlen maradt, és továbbra sem fogják vissza kiadásaikat. Mindazonáltal rövid távon kikezdheti a fogyasztók bizalmát, ha a kereskedelmi viszályok és vámháborúk közelmúltbeli kiéleződése tartós jelenségnek bizonyul.

A Conference Board minden hónap utolsó keddjén közölt indexe - a Michigan egyetem hangulatindexével együtt - a legfontosabb mérőszám ahhoz, hogy megbecsüljék a fogyasztás alakulását. A személyes fogyasztás az amerikai hazai össztermék (GDP) mintegy 70 százalékát adja.

HOZZÁSZÓLÁSOK