A fogyasztói hangulatindex 74,1 pont lett, jobb az előző havi 72,5 pontnál és a két hete előzetes adatként közölt 72,8 pontnál. Az index összetevői közül a várakozásokat számszerűsítő mutató 68,5 pontra emelkedett a júliusi 65,9 pont véglegesről, az aktuális helyzetet értékelő mutató viszont csak minimálisan nőtt, 82,9 pontra erősödött a júliusi 82,8 pontról - adta hírül az MTI.

Az egyéves időtávú inflációs várakozás 3,1 százalékra nőtt a júliusi 3 százalékról, míg az ötéves inflációs várakozás 2,6 százalékról 2,7 százalékra emelkedett.

Az amerikai gazdaság februárban süllyedt recesszióba. Az Egyesült Államok hazai összterméke 5,0 százalékos évesített ütemben csökkent az első negyedévben, a második negyedévben pedig 31,7 százalékkal. Elemzők a folyó, harmadik negyedévre már a gazdaság növekedésével számolnak.

A Michigan Egyetem hangulatindexe a Conference Board gazdaságkutató intézet fogyasztói bizalmi indexe mellett a legfontosabb mérőszám ahhoz, hogy megbecsüljék, hogyan alakul a fogyasztás, amely az amerikai GDP mintegy 70 százalékát adja.

A Michigan Egyetem kutatói a havi rendszerességgel végzett reprezentatív felmérés keretében legalább ötszáz személyt kérdeznek meg telefonos interjú keretében.