A vártnál erősebben csökkent az amerikai gyáripari megrendelések értéke

A vártnál erősebben csökkent az amerikai gyáripar megrendeléseinek értéke, és valamivel kevesebbet költöttek a vállalatok gépekre szeptemberben, ami azt jelzi, hogy a feldolgozóipar teljesítménye gyenge maradt az amerikai-kínai kereskedelmi háború közepette - írja az MTI.
Szász Péter, 2019. november 4. hétfő, 19:59
Fotó: Reuters

Az amerikai kereskedelmi minisztérium hétfőn közölte, hogy a rendelésállomány havi összevetésben 0,6 százalékkal, 496,7 milliárd dollárra süllyedt.

Az augusztusi 0,1 százalékos emelkedés után elemzők 0,5 százalékos csökkenésre számítottak szeptemberről.

A közlekedési eszközöket nem számítva 0,1 százalékkal esett vissza a megrendelések értéke szeptemberben, szemben az egy hónappal korábbi 0,2 százalékos csökkenéssel.

Éves összehasonlításban a nyers adatok szerint 0,3 százalékkal csökkentek a gyáripari megrendelések szeptemberben.

A kiszállítások havi összevetésben 0,2 százalékkal csökkentek szeptemberben, míg az előző hónapban 0,3 százalékos visszaesést mértek. A gyárak raktárkészletének értéke 0,3 százalékkal nőtt a hónapban, míg az előzőben 0,1 százalékkal csökkent.

Az Egyesült Államok és Kína között 16 hónapja dúló kereskedelmi háború csapást mért az amerikai feldolgozóiparra, amely a hazai össztermék (GDP) 11 százalékát állítja elő. Az amerikai és a kínai tárgyalók az utolsó simításokat végzik a két ország közötti kereskedelmi részmegállapodáson, amelyet a tervek szerint még novemberben aláírnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK