Az amerikai szolgáltatási szektor beszerzésimenedzser-indexe 53 pontra emelkedett júliusban az előző havi 51,5 pontról. Ez jobb a várakozásoknál, elemzők az előzetessel megegyező értékre, csak 52,2 pontra számítottak.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett, összetett BMI 52,6 pontra nőtt a júniusi 51,5 pontról. Elemzők 51,6 pontra, az előzetes értékkel megegyező adatra számítottak az MTI beszámolója szerint.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat vagy alszektor növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Az előzőnél magasabb 50 pont feletti érték a növekedés ütemének gyorsulását tükrözi.

Az eredményt kommentálva Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza rámutatott: jó hír, hogy gyorsult a magánszektor növekedése, de aggodalomra ad okot, hogy összességében gyenge az ütem. A feldolgozó- és szolgáltatóipari adatok alapján arra lehet következtetni, hogy a hazai össztermék (GDP) évesítve 2 százalék alatti mértékben bővülhetett júliusban, ami az utóbbi három év egyik legkisebb mértéke.

A kereskedelmi háború és általában véve a geopolitikai helyzet miatti aggodalmak fokozódása, valamint azok az erősödő félelmek, miszerint a jelenlegi gazdasági ciklus elérte csúcspontját, a várakozások meredek romlásához vezettek. Ez azt mutatja, hogy növekedtek a lefelé mutató kockázatok rövid távon, így a júliusi felpattanás nem tart ki sokáig, és a harmadik negyedévben a GDP növekedési ütem csalódást keltően szerény maradhat - véli Chris Williamson.

A második negyedévben az Egyesült Államok bruttó hazai terméke az előző negyedévvel összevetve, évesítve 2,1 százalékkal nőtt, szemben az első negyedévi 3,1 százalékkal és az elemzők által prognosztizált 1,8 százalékkal.

A lassulást főleg a 4,1 százalékkal emelkedő lakossági fogyasztás fékezte. Ugyanakkor az üzleti beruházások 0,8 százalékkal csökkentek a világgazdasági növekedés lanyhulása és a kereskedelmi feszültségek kiéleződése miatt. A beruházások 2016 eleje óta először zsugorodtak, a lakásépítések pedig a hatodik egymást követő negyedévben csökkentek.