Csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az USA-ban

Elemzők által vártnál valamivel kisebb mértékben csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten - írja az MTI.
Szász Péter, 2020. augusztus 27. csütörtök, 21:08
Fotó: Getty Images

A washingtoni munkaügyi minisztérium csütörtökön azt közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma 1 millió 6 ezer volt az augusztus 22-ével zárult héten, ami 98 ezerrel kevesebb az egy héttel korábban mért 1 millió 104 ezernél.

Elemzők 1 milliós adatra számítottak.

A kérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag - amely segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat - 107 ezer 250-nel, 1 millió 68 ezerre süllyedt.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma az augusztus 15-ével végződött héten 223 ezerrel, 14 millió 535 ezerre csökkent. A négyhetes mozgóátlag 604 ezerrel, 15 millió 215 ezer 750-re süllyedt.

Miután a koronavírus-járvány és az annak megfékezését célzó intézkedések miatt szinte teljesen leállt az amerikai gazdaság, március harmadik hetében példátlan méretű elbocsátási hullám indult. Egy hét múlva több mint 6,86 millión tetőzött az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma, amely aztán július két középső hetének kivételével folyamatosan csökkent, de aggasztóan magas, jóval az egymillió fölötti szinten maradt eddig.

Júliusban a vártnál nagyobb mértékben, 1,763 millióval nőtt a foglalkoztatottak száma a nem mezőgazdasági ágazatokban az Egyesült Államokban. Ezzel együtt is csak 9,3 millió munkahelyet sikerült visszaállítani a március-áprilisban felszámolt 22 millióból.

A 2007-2009-es pénzügyi és gazdasági válság idején, amikor 8,7 millió álláshely szűnt meg, 665 ezren tetőzött az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők heti száma.

Az amerikai gazdaság februárban süllyedt recesszióba. Az Egyesült Államok hazai összterméke (GDP) 5,0 százalékos évesített ütemben csökkent az első negyedévben, a második negyedévben pedig 31,7 százalékkal.

HOZZÁSZÓLÁSOK