Kedvező munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból

Elemzők által vártnál jelentősebben csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten - írja az MTI.
Szász Péter, 2020. október 1. csütörtök, 23:46
Fotó: Pixabay

A washingtoni munkaügyi minisztérium csütörtökön azt közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma 837 ezer volt a szeptember 26-ával zárult héten, ami 36 ezerrel kevesebb az egy héttel korábban mért 873 ezernél.

Elemzők nagyobb, 850 ezres adatra számítottak.

A kérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag - amely segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat - 11 ezer 750-nel, 867 ezer 250-re süllyedt.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma a szeptember 19-ével végződött héten 980 ezerrel, 11 millió 767 ezerre csökkent.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 381 ezer 250-nel, 12 millió 701 ezer 250-re esett.

Miután a koronavírus-járvány és az annak megfékezését célzó intézkedések miatt szinte teljesen leállt az amerikai gazdaság, március harmadik hetében példátlan méretű elbocsátási hullám indult. Egy hét múlva több mint 6,86 millión tetőzött az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma, amely aztán szinte folyamatosan csökkent.

A 2007-2009-es pénzügyi és gazdasági válság idején, amikor 8,7 millió álláshely szűnt meg, 665 ezren tetőzött az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők heti száma.

Augusztusban 1 millió 371 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma a nem mezőgazdasági ágazatokban az Egyesült Államokban. A koronavírus-járvány miatt március-áprilisban mintegy 22 millió munkahelyet számoltak fel az Egyesült Államokban.

Augusztusban a munkanélküliségi ráta 8,4 százalékra esett a júliusi 10,2 százalékról. A járványvédelmi korlátozások bevezetése előtt februárban még 3,5 százalék volt a munkanélküliségi ráta. A szeptemberi adatot pénteken hozzák nyilvánosságra, szakértők csökkenő, 8,2 százalékos munkanélküliséggel számolnak.

Az amerikai jegybank (Fed) szeptember közepén kiadott új gazdasági előrejelzésében egyebek között az szerepelt, hogy az idei év végén 7,6 százalék lesz a munkanélküliség.

Az amerikai gazdaság februárban süllyedt recesszióba. Az Egyesült Államok hazai összterméke (GDP) 5,0 százalékos évesített ütemben csökkent az első negyedévben, a második negyedévben pedig 31,7 százalékkal.

A Fed szeptember közepén 3,7 százalékra módosította az amerikai gazdaság idei visszaesésére vonatkozó becslését a júniusban várt 6,5 százalék csökkenésről.

HOZZÁSZÓLÁSOK