USA: fontos kijelentés Szíria ügyében

Az Egyesült Államok nem gondolja, hogy a szíriaiak továbbra is Bassár el-Aszadot szeretnék elnöküknek - nyilatkozta az amerikai ENSZ-nagykövet hétfőn újságíróknak.
Dzindzisz Sztefan, 2017. április 4. kedd, 08:08
Fotó: MTI/EPA

Nikki Haley az ENSZ székházában tartott sajtókonferencián fejtette ki álláspontját, amikor újságírók Rex Tillerson külügyminiszter törökországi útjáról kérdezték őt. Haley leszögezte: "Nem hisszük, hogy az emberek továbbra is Aszadot akarják".

Tillerson a múlt csütörtökön tett egynapos látogatást Ankarában, ahol tárgyalt Recep Tayyip Erdogan államfővel és Mevlüt Cavusoglu külügyminiszterrel. A tárgyalások utáni sajtóértekezletén Tillerson a többi között azt nyilatkozta, hogy Aszad elnök jövőjéről a szíriai népnek kell döntenie.

Szintén múlt csütörtökön maga Nikki Haley hosszú interjút adott több hírügynökségnek, s Szíriával kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy Washington számára többé nem elsődleges fontosságú Bassár el-Aszad elmozdítása. A nagykövet akkor azt fejtegette, hogy a szíriai helyzet ismeretében változtatni kell az amerikai politika prioritásain. (Putyin "meghívta" Trumpot)

"Washington prioritása többé nem az, hogy itt ücsörögjünk, és Aszad elmozdításán törjük a fejünket" - fogalmazott, s Tillerson külügyminiszterhez hasonlóan ő is azt szögezte le, hogy Aszad jövőjéről a szíreknek kell dönteniük - írja az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK