Éles viták kísérik egy Moszkvától délkeletre húzódó autópálya-szakasz építését, miután a nyomvonal egy nem hivatalos radioaktív hulladékmezőn vezet keresztül. Egy helyi építőmunkás, Dmitrij Sarajev arról számolt be, hogy a normális radioaktív sugárzási szint 60-szorosát mérte a hét végén. A hatóságok később vitatták az adatokat - adta hírül a Moscow Times.

Vita a sugárzásról

A környezetvédők attól tartanak, hogy a kiszabaduló sugárzó anyagok bekerülnek a levegőbe és a vízbe. Az építési terület mellett elhelyezett mérőberendezés 48 óra alatt legalább ötször jelezte a sugárzás megugrását - tette közzé mérési eredményeit Sarajev. A radioaktív hulladékokkal foglalkozó hivatal munkatársai a helyszínre siettek, és kisvártatva kijelentették, hogy a mérőeszköz hibás.

A hivatalos álláspont szerint Sarajev jelentése nem felel meg a valóságnak, az állami mérőberendezésekkel mért háttérsugárzási szint nem lépte túl a megengedett értékeket. A Greenpeace Russia az építkezés felfüggesztését követeli. A környezetvédők emlékeztetnek arra, hogy egy hivatalos biztonsági teszt a tervezett autópálya-szakasz közelében a normális 200-szorosának megfelelő radioaktív sugárzást mért.A szervezet saját méréseket is végzett. Ezeken azt találták, hogy a nyomvonal közelében lévő fémfeldolgozó üzem és a Moszkovszkoje vasútállomás között öt helyen bocsátott ki a föld a megengedett nyolcszorosának megfelelő sugárzást. Az üzemben korábban uránérc-feldolgozással foglalkoztak, ennek hulladéka okozza a gondot, amit hivatalosan nem ismernek el.

Moszkva polgármestere, Szergej Szobjanyin az év elején elismerte, hogy vannak radioaktív pontok a Moszkva-folyó mentén, és azt ígérte, hogy a szennyezett talajt elszállítják az orosz főváros közeléből. A Greenpeace szerint Szobjanyin nem tesz eleget azért, hogy megelőzze a bajt, így csak idő kérdése, hogy bekövetkezzen egy radioaktív baleset.