Utálja a munkahelyét a legtöbb ember - elbuknak a diktátor főnökök?

A Gallup nemzetközi kutatása szerint a világban nagyon sok munkavállaló gyűlöli a munkahelyét, s különösen a főnökét. A közvélemény-kutató cég vezetője szerint ebből fakad, hogy az egy főre jutó globális GDP, s a világgazdaság termelékenysége évtizedek óta csökken.
K. Kiss Gergely, 2017. július 5. szerda, 19:03
Fotó: Reuters

Miközben a világban a munkahelyek rendkívüli változásokon mennek keresztül, addig a vállalatirányítás gyakorlata, több mint harminc éve megmerevedett - állítja véleménycikkében Jim Clifton, az amerikai Gallup Inc. elnök-vezérigazgatója.

Az intézet felmérése szerint világ mintegy 1,2 milliárd főnyi teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalójának pusztán 15 százaléka elkötelezett a munkája iránt. Arányaiban igen, de lényegében nem jobb a helyzet a globális átlagnál az Egyesült Államokban, ahol körülbelül a dolgozók 30 százaléka elkötelezett, ám ez még mindig azt tükrözi, hogy az amerikai dolgozók nagyjából 70 százaléka bármikor otthagyná a munkahelyét.

Nem csak a szegény államokban rossz

A világ egyik legfejlettebb országának, Japánnak az esete jól szemlélteti, hogy a stressz és a kiégés (burnout) jelensége, majd ezek következményeként az öngyilkossági ráták történelmi csúcsra kerültek, ami a szigetországban a kormány beavatkozását kényszerítette ki. Clifton szerint az ottani cégek jelenlegi menedzsment - gyakorlata tönkreteszi a munkahelyi kultúrát, amelynek eredménye megdöbbentő: a japán munkavállalók 94 százaléka nem elkötelezett a munkája iránt.

Az intézet minden országban úgy tapasztalta, hogy az alkalmazottak, az őket foglalkoztató céget vagy szervezetet nem feltétlenül gyűlölik annyira, mint amennyire a közvetlen főnöküket. A jelenség, hogy az alkalmazottak - különösen egy adott szakma "sztárjai" - gyorsan otthagyják új munkahelyüket, arra is visszavezethető, hogy a menedzserek nem hajlandók az új munkaerő képzésére. A vezetők inkább arra vannak kiképezve, hogy nyomtatványokat töltsenek ki, mintsem, hogy magas szintű megbeszélést folytassanak a szervezet fejlesztéséről - fogalmaz a szakember.

Az "avítt" dolgok igazán a fiatalokat sújtják

Különösen a millenniumi-korosztály (vagy más néven y-generáció) az, amely jó munkahelyekre vágyik, ám azok hiányával kell megküzdenie. Ez azt is tükrözi Clifton szerint, hogy az "emberi fejlődés" hiányt szenved.

Az 1980 és 1996 között születettek rendszerint nagy lelkesedéssel érkeznek a munkaerő-piacra, ámde a régi menedzsment-gyakorlatok - például a formalitások és a teljesítményi mutatók szorítása - teljesen felőrli őket. Pedig ez a korosztály sokkal kevésbé családcentrikus, mint az előtte járók, s az életükben nagyobb fókusz kerül a munkára és a munkakörnyezetre. Ennek megfelelően baráti kapcsolataik is javarészt munkatársaik, ügyfeleik körében köttetnek. Ez a korosztály érdekes munkára vágyik, és egy olyan szervezetre, amely segíti őt a fejlődésben.

Ahhoz, hogy a világ negatív termelékenységi trendjeit visszafordíthassuk, át kell alakítani munkahelyi kultúránkat - figyelmeztet a vezérigazgató. A Gallup 160 országot érintő globális munkahely-felmérésének következtetése, hogy a szervezeteknek a parancsoló, tekintélyelvű menedzserek helyett "nagy teljesítőképességű edzőket" kellene alkalmaznia.

Miért edzőket? Mert az y-generáció a megelégedésnél többre tartja a fejlődést. A teljesítményi mutatókhoz igazodásnál előbbre tartja a folyamatos párbeszédet, vitát - amely a vállalat erősségeit helyezi fókuszba, a gyengeségek helyett - érvel.

Összeomlást is okozhat ez

Jim Clifton szerint nagyon is megvalósítható cél, hogy az 1,2 milliárd teljes munkaidősből 180 millió helyett 360, sőt akár 500 millió alkalmazott elkötelezett legyen. A változás kulcspontja, hogy a vezetők hogyan irányítanak.

Úgy látja, a teljes munkaidős "jó" állások vészesen alacsony arányt képviselnek a lakosság számához képest, ami pedig termelékenységet fenyegeti. Ha ez így folytatódik akár az egész világ Venezuela sorsára juthat - szól drámai hangú végkövetkeztetése.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2017.07.06 00:01

@atombandi: Igen, az EUR alapú sokkal jobb, ugyanis az EURUSD az utóbbi pár évben szépen mozgott, azt ez kiküszöböli. Viszont az EUR alapú már az általam linkelt trendű grafikont adná. Azaz 2008-ig szerényen nő, 2009 drasztikus visszaessés, majd 2010-2011 újra nő, 2012 kisebb visszaesés, majd 2013-tól folyamatosan nő visszaesés nélkül.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2017.07.05 23:31

@terabit:
https://www.ksh.hu/docs/hun/eurostat_tablak/tabl/tsdec100.html

amerika messze van, es a forint gyakorlatilag fuggetlen tole. az euroban szamolt az mar jobban mutatja a valosagot. valojaban nem, mert az ev vegi "beallitasok" miatt tokmas a forint arfolyam, mint 1 nappal elotte vagy 1 nappal utana. azert az euro, mert osszehasonlithato a tobbi orszageval...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2017.07.05 21:59

@troll: pontosan, az huf/usd (inkább eurusd és eurhuf) árfolyam miatt. Ezért nem ér túl sokat az usd-ben számolt gdp, konkrétan semmit.

Bár mindettől függetlenül kicsit furcsa nekem ez a világbankos grafikon, és nem is tűnik ésszerűnek. Mivel a HUF nem változott 2011 után jelentősen, alig mozgott pár százalékot, a GDP pedig nőtt, a lakosság száma sem ugrált fel-le 10%-okat. 2015-2016 pedig teljesen megmagyarázhatatlan. Ergo valami nem stimmel ezzel a grafikonnal.

Ez reálisabbnak tűnik: https://hu.tradingeconomics.com/hungary/gdp-per-capita
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2017.07.05 21:52

@troll:
minden viszonyszam azt mutatja, hogy a propaganda ellenere magyarorszag a vele egy pixisben levoktol lemarad, az utanuk kovetkezok pedig szep sorban felzarkoznak ra. az egesz egy megteveszto propagandara epul, es a sok hulye nem erti, hogy miert keres keves penzt, meg miert draga minden. ezert nincs meg euro magyarorszagon, mert akkor kiderulne a turpissag...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2017.07.05 21:21

@terabit: a huf/usd árfolyam miatt.

a forint brutális gyengülése miatt 1-2 éven belül a világátlag alá süllyed a magyar gdp/fő.

ami azért szomorú, mert a föld lakosságának csak 10% a él fejlett országban, a 90% olyan helyeken él, mint india, afrika, indonézia, stb.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html