Új találmány a szomszédban: kapzsiságadó

A romániai sajtó kapzsiságadónak gúnyolja a kormány tervét, amely szerint külön adót vetnének ki a magas jövedelmekre és vagyonokra.
Barabás Júlia, 2019. január 3. csütörtök, 06:15
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A román kormány a január elsejétől hatályba lépő kapzsisági adót kiterjesztené a természetes személyekre is - idézett egy bennfentes értesülést a Maszol.

E szerint a Dancila-kabinet két forgatókönyvet készít: különadót vethetnek ki a miniszteri fizetésnél nagyobb bérekre vagy bevezethetik a vagyonadót.

A jövő évi költségvetésben a kiadások fedezésére nem lesz elegendő a bankokra kivetett "kapzsisági illetékből", illetve a szintén frissen bevezetett ágazati adókból származó bevétel, így logikus lenne, ha a kormány tovább forrásokat keresne.

A "kapzsisági illeték" azoknak a pénzintézeteknek kell fizetniük, amelyek 2 százalékot meghaladó bankközi hitelkamatlábat (ROBOR) alkalmaznak. Az illeték a bank aktíváinak 0,1 százalékától indul és a ROBOR jelenlegi, 3 százalékot meghaladó szintjénél eléri a 0,3 százalékot - ismertette decemberben Eugen Teodorovici pénzügyminiszter.

A román kormány az üzleti forgalom 2 százalékának megfelelő adót vetett ki az energetikai és a forgalom 3 százalékának megfelelő adót a távközlési cégekre.

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2019.01.03 08:07

Hülyék. A románok eddig is milliószámra menekültek otthonról, ezután méginkább így lesz. Ostoba, kapzsi, pénzéhes, enyveskezű politikusok. Az orruknál tovább nem látnak. Nagy szívás lesz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html