Hét év folyamatosan növekedés után tavaly csökkent a világ leggazdagabb magánszemélyeinek összesített vagyona - derült ki a Capgemini nevű tanácsadó cég ma publikált jelentéséből. A felmérés szerint a világ leggazdagabbjainak összesített vagyona tavaly 3 százalékkal lett kevesebb, összesen 2 ezer milliárd dollárnak megfelelő összeget veszítettek a vagyonos magánszemélyek globálisan, a legnagyobb veszteségeket az ázsiai régióban, ezen belül is Kínában lehetett kimutatni.

Kevesebb lett a gazdag

Globálisan 0,3 százalékkal csökkent az egymillió dollárnál nagyobb vagyonnal rendelkező magánszemélyek száma. A 2 ezer milliárd dollárnyi vagyonvesztés fele volt köthető tavaly az ázsiai-csendes óceáni térségből származó gazdagokhoz, ennek is mintegy a fele a kínaiak vagyonvesztéséből származott, ennek mértéke elérte az 5 százalékot. De nem csak itt, gyakorlatilag az összes régióban csökkent a leggazdagabbak vagyona, Latin-Amerikában 4, Európában 3 Észak-Amerikában 1 százalékkal. Egyetlen térség volt, ami a trenddel szemben mozgott, ez a Közel-Kelet. Itt a gazdagok összesített vagyona 4 százalékkal, számuk 6 százalékkal emelkedett az év során.

Az előző évekhez hasonlóan a világ gazdagjainak 61 százaléka az Egyesült Államokban, Japánban, Németországban és Kínában él.

A leggazdagabbak bukták a legnagyobbat

A gazdagok vagyonvesztésének háromnegyede a leggazdagabbak vagyonának csökkenéséből adódott. Ebbe a kategóriába a több, mint 30 millió dolláros vagyonnal rendelkezők kerültek, az ő összesített eszközeik értéke 6 százalékkal olvadt lejjebb 2018-ban, míg számuk 4 százalékkal csökkent.

A közepesen gazdag milliomosok, az 5 és 30 millió dollár közötti vagyonnal rendelkezők vagyonvesztése a teljes csökkenés 20 százalékáért, míg az 5 millió dollárnál kevesebb gazdagság felett rendelkezők vagyona összesen alig 0,5 százalékkal csökkent. A milliomosok 90 százaléka ebbe a csoportba tartozik.

A készpénz lett a király

Nagy változás történt eközben a gazdagok megtakarításaiban. Míg korábban a részvények voltak a portfóliókban legnagyobb súllyal szereplő eszközosztály, az idei első negyedévben átvette ezt a szerepet a készpénz.

A felmérésben szereplő 2500 vizsgált vagyonos magánszemély pénzügyi megtakarításainak 28 százaléka volt készpénzben a negyedév végén, 26 százaléka pedig részvényekben. Jelentősen, 4 százalékponttal 13 százalékra emelkedett eközben az alternatív befektetési formák súlya a portfóliókban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!