A vártnál erősebb harmadik negyedéves kínai GDP-növekedési adat megmenti a Nagy-Britanniában tartózkodó Hszi Csin-ping kínai elnököt attól, hogy szégyenkeznie kelljen vendéglátói előtt, és látszólag arra utal, hogy az ország gazdasági szerkezetének átalakítása jó úton halad. Az elemzők azonban már az elmúlt hónapokban előre jelezték, hogy kételkedni fognak, ha túl kedvező adatot hoz nyilvánosságra a pekingi statisztikai hivatal - írja elemzésében a Financial Times.

A GDP éves összehasonlításban a vártnál kicsit jobban, 6,9 százalékkal bővült július és szeptember között, ami alig marad el a kormány hétszázalékos céljától. Ráadásul hogy, hogy nem a növekedés két fő összetevője is úgy alakult, ahogy a pekingi vezetés látni szeretné: a gazdaság motorja egyre inkább a szolgáltatási szektor, miközben a feldolgozóipar visszaszorul.

Csoda a fogyasztásban

A kínai gazdaság újraszervezése kulcskérdés az egész világgazdaság szempontjából. Ha valami rosszul sül el, az jelentős visszaesést okozhat a világ többi országában is - emlékeztette ügyfeleit Angus Nicholson, az IG pénzügyi szolgáltató cég elemzője e-mailjében.

A fogyasztás a növekedés 58 százalékát adta, ami négy százalékponttal több az egy évvel korábbinál. A befektetések, amelyek magában foglalják az új lakások és üzemek építését is, csak 43 százalékkal járultak hozzá az adathoz, ami három százalékpontos plusz. A szolgáltatások, amelyek részesedése a GDP-ben idén lépte át az 50 százalékos határt, 8,6 százalékkal ugrottak meg, miközben a gondokkal küszködő ipar 5,8 százalékkal bővítette termelését.

Van magyarázat(?)

A fogyasztás azért szerez egyre nagyobb súlyt a GDP-ben, mert az emberek jövedelme egyre nagyobb részt hasít ki a nemzeti jövedelemből - mondja Huang Ji-ping, a pekingi egyetem professzora. A szakember a távközlést, az oktatást, az idegenforgalmat, az idősek ellátását és a pénzügyi szolgáltatásokat látja e folyamat legnagyobb haszonélvezőjének. Segíti ezt a folyamatot, hogy a munkaerőpiac még mindig nagyon feszes.

A nyugati elemzők azonban eddig is kétkedtek ebben, ami a legfrissebb adatok láttán sem változott. Főként a szolgáltatási szektor növekedése szúrt szemet nekik, miután a nyári tőzsdei mélyrepülés éppen az ellentéte volt a második negyedéven megfigyelhető szárnyalásnak. A pénzügyi szektor az ágazat legnagyobb szereplője.

Meglepő, hogy a szolgáltatások megtartották növekedési lendületüket, miután az év első felében a harmadik negyedévben megroggyanó pénzügyi szektor volt a bővülés motorja - foglalja össze sokak véleményét Csu Haj-pin, a JP Morgan vezető Kína-szakértője. A pekingi statisztikai hivatal a héten közöl részletes adatokat a szolgáltatások alakulásáról. Julia Wang, a HSBC elemzője úgy véli, hogy lakáspiac felpörgése pótolhatta a pénzügyi szektor elapadó hozzájárulását a GDP gyarapodásához.

Ösztönzők kellenek!

A szakértők egyetértenek abban, hogy a kínai gazdaság további növekedéséhez újabb állami ösztönzőkre van szükség. Egyes lépések valószínűleg már az előkészítés szakaszában vannak. Sokak szerint a pekingi központi bank még az év vége előtt tovább mérsékli a hitelköltségeket. Emellett várható a kereskedelmi bankok kötelező jegybanki betétjének mérséklése.

A tervhivatal felpörgette az infrastrukturális beruházásokat, hogy ezzel ellensúlyozza a vállalatok elmaradó állótőke-beruházásait. A döntéshozók határozottan jelezték, hogy komolyan gondolják a hétszázalékos éves GDP-növekedési terv tartását - foglalja össze a lényeget Larry Hu, a Macquarie Securities befektetési cég közgazdásza.