Van még lejjebb az oroszoknak

Végeláthatatlannak látszik az orosz gazdaság hanyatlása annak ellenére, hogy korábban a legfelsőbb helyről megnyugtatták a lakosságot: az ország túl van a visszaesés nehezén. Az olcsó rubelre alapozott export sem tudja kompenzálni a belső kereslet csökkenését.
Napi.hu, 2016. augusztus 2. kedd, 19:34
Fotó: Reuters

Folytatódik az orosz GDP visszaesése azt követően, hogy "padlót fogott a gazdaság" - idézte a moszkvai közgazdasági főiskola kutatóinak szarkasztikus megjegyzését a Moscow Times. A szakértők Alekszej Uljukajev gazdaságfejlesztési miniszter májusi megjegyzésére céloztak, miszerint az ország túljutott a recesszión.

Ezzel szemben szinte az összes gazdasági ágban folytatódott hanyatlás 2016 első felében. A GDP összességében 0,9 százalékkal zsugorodott az év eleje óta, és a moszkvai kutatók szerint 2016-ban összesen 1,5 százalékkal csökkenhet.

Az építőipar 10 százalékos első féléves zsugorodása rekord, a szektor termelési szintje ezzel a 2009-es világgazdasági válság idejére jellemző szint alá került. A kiskereskedelmi forgalom 3,1 százalékkal esett, így immáron 15 százalékkal marad el a nyugati szankciók előtti 2014-es szintjétől. Az ipari termelés valamivel jobban áll: hat hónap alatt csupán 0,1 százalékkal zsugorodott.

Hiába gyenge

A gyenge rubelnek köszönhetően élénkülő export nem képes kompenzálni a belső kereslet zuhanását - derül ki a főiskola jelentéséből. A gazdaság alkalmazkodik a szankciókon kívül az alacsony olajárak miatt kialakult új normalitásokhoz.

Ez azonban csak az első fázis: a lejtmenet újrakezdődött annak ellenére, hogy a GDP immáron 5,5 százalékkal marad el 2014-es átlagos szintjétől. A szakértők nem számítanak arra, hogy fenntartható növekedés venné kezdetét a belátható jövőben.

Elapadó tartalék

A jelentés további rémes részlete, hogy a moszkvai kormány az év végére kifogyhat a tartalékaiból, amelyekből eddig betömködték az olajbevételek visszaesése miatt kialakult költségvetési hiányt. Idén eddig 780 milliárd rubelt (11,8 milliárd dollár) használtak fel erre a célra.

A bevételek elmaradása arra kényszerítheti a Kremlt, hogy hozzányúljon a korábbi olajbevételekből feltöltött Nemzeti Jóléti Alaphoz. A kutatók biztosra veszik, hogy idén többet fognak a tartalékból elkölteni a költségvetésben tervezett összegnél.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix, 2016.08.03 13:43

@teuton:
A válasz egyszerű: az igényesebb fehér lakosság létszáma csökken, az igénytelenebb feketéké növekszik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

teuton, 2016.08.03 12:58

@krix: Tipikusan idiota, demagog gyülölködö hsz, a lenyeg, hogy migrancs vagy muszlim legyen benne... Aztan aruld mar el nekem, miert is csökken mindenütt a feher lakossag, föleg Magyarorszagon??? Es miert van az, hogy ugyanazokban az orszagokban, ahol bizonyos lakossagcsoportok letszama csökken, masoke pedig jelentösen nö?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2016.08.03 12:20

@Rodent:
nem tudom mit képzel összeomlás alatt. talán a szó jelentése érne meg egy tágabb magyarázatot. én is túlzónak tartom az összeomlás szó használatát, a többévnyi recesszió szerintem jobban fedné a valóságot, amit ebben a cikkben már a végére odabiggyesztettek.

a többéves recesszió meg azt is takarja, hogy az oroszok legalább 10 év fejlődést kidobtak az ablakon. sok ám az egy emberéletben, pláne, hogy csak egy kivagyiság van a mérleg másik serpenyőjében. lehet a magyar nemzeti tudatnak jól jönne, ha erdély visszakerülne magyarországhoz, de elég durva gazdasági zakó lenne a sok fejletlen borsodi viszonyokat is alulmúló körzettel. kinek hiányzik az?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2016.08.03 09:29

@Debil Summer: Nalad komoly gerincproblemak lehetnek, mert a folyamatosa hazudozasodat ujabbakkal tetezed, ahelyett, hogy beismerned a hibadat.

"Nem, valóban azt bizonyítja a linkem, hogy a napi.hu-nál nem tudnak olvasni."

A korabban linkelt cikkbol idezd be legyszi azt a reszt, amiben 3 honapot josolnak az oroszoknak, ahogyan korabban hazudtad. Nem fog sikerulni, mivel nincs benne ilyesmi :)

"http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/igy_uthet_be_az_allamcsod_egy_even_belul.590633.html
Itt pl. 2015 végéig ígérik az államcsődöt. :)"

Szoval nem 3 honapon belul, ahogy hazudtad ugye? :D
Mellesleg nem igerik, hanem felteteles modban beszelnek rola. Az tudod micsoda, vagy a magyar nyelv is problemat okoz? :D

"http://index.hu/gazdasag/2014/12/16/az_osszeomlas_szelen_oroszorszag/"

A cikkbol mi nem igaz? Ezt irjak peldaul:

"Egybehangzó citybeli vélemények szerint ráadásul a meredek kamatemelés és az olajárak zuhanása együtt mély recesszióba sodorhatja jövőre az orosz gazdaságot."

Ami meg is tortent, az orosz gazdasag komoly recesszioba kerult es a rubel is osszeomlott ahogy josoltak.

Neked komoly olvasasi es ertelmezesi problemaid vannak kis fideszdroid :DD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dakota Summer, 2016.08.03 08:48

@Rodent: Jaaa, hogy Téged csak az amnéziád érdekel. :P

Nem, valóban azt bizonyítja a linkem, hogy a napi.hu-nál nem tudnak olvasni. Még a saját cikkeiket sem. :)

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/igy_uthet_be_az_allamcsod_egy_even_belul.590633.html
Itt pl. 2015 végéig ígérik az államcsődöt. :)

http://index.hu/gazdasag/2014/12/16/az_osszeomlas_szelen_oroszorszag/
Itt az összeomlás szélén állnak az oroszok 2014 karácsonyán. :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html