Folytatódik az orosz GDP visszaesése azt követően, hogy "padlót fogott a gazdaság" - idézte a moszkvai közgazdasági főiskola kutatóinak szarkasztikus megjegyzését a Moscow Times. A szakértők Alekszej Uljukajev gazdaságfejlesztési miniszter májusi megjegyzésére céloztak, miszerint az ország túljutott a recesszión.

Ezzel szemben szinte az összes gazdasági ágban folytatódott hanyatlás 2016 első felében. A GDP összességében 0,9 százalékkal zsugorodott az év eleje óta, és a moszkvai kutatók szerint 2016-ban összesen 1,5 százalékkal csökkenhet.

Az építőipar 10 százalékos első féléves zsugorodása rekord, a szektor termelési szintje ezzel a 2009-es világgazdasági válság idejére jellemző szint alá került. A kiskereskedelmi forgalom 3,1 százalékkal esett, így immáron 15 százalékkal marad el a nyugati szankciók előtti 2014-es szintjétől. Az ipari termelés valamivel jobban áll: hat hónap alatt csupán 0,1 százalékkal zsugorodott.

Hiába gyenge

A gyenge rubelnek köszönhetően élénkülő export nem képes kompenzálni a belső kereslet zuhanását - derül ki a főiskola jelentéséből. A gazdaság alkalmazkodik a szankciókon kívül az alacsony olajárak miatt kialakult új normalitásokhoz.

Ez azonban csak az első fázis: a lejtmenet újrakezdődött annak ellenére, hogy a GDP immáron 5,5 százalékkal marad el 2014-es átlagos szintjétől. A szakértők nem számítanak arra, hogy fenntartható növekedés venné kezdetét a belátható jövőben.

Elapadó tartalék

A jelentés további rémes részlete, hogy a moszkvai kormány az év végére kifogyhat a tartalékaiból, amelyekből eddig betömködték az olajbevételek visszaesése miatt kialakult költségvetési hiányt. Idén eddig 780 milliárd rubelt (11,8 milliárd dollár) használtak fel erre a célra.

A bevételek elmaradása arra kényszerítheti a Kremlt, hogy hozzányúljon a korábbi olajbevételekből feltöltött Nemzeti Jóléti Alaphoz. A kutatók biztosra veszik, hogy idén többet fognak a tartalékból elkölteni a költségvetésben tervezett összegnél.