Váratlan hír érkezett Németországból

A vártnál lassabb ütemben emelkedtek márciusban a termelői árak Németországban.
Szepesi Anita, 2018. április 20. péntek, 09:55
Fotó: Reuters

A német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) pénteken közzétett jelentése szerint márciusban 1,9 százalékkal nőttek a termelői árak éves szinten, miközben elemzők 2,0 százalékra számítottak a februárban mért 1,8 százalékos emelkedés után.

Az előző hónaphoz képest 0,1 százalékkal nőttek a termelői árak. Elemzők 0,2 százalékot vártak a februári 0,1 százalékos havi összevetésű csökkenés után - írta az MTI.

Éves összevetésben az energiaárak 2,4 százalékkal emelkedtek, a nem tartós fogyasztási cikkek 1,4 százalékkal, a köztes javak 2,3 százalékkal, a tartós fogyasztási cikkek 1,3 százalékkal, a termelőeszközök pedig 1,2 százalékkal drágultak.

Az ipari termelői árak megbízhatóan jelzik előre a fogyasztói árak alakulásának trendjét, mivel közvetlenül megjelennek az áruk és szolgáltatások végső árában.

Márciusban 1,6 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak éves szinten, februárhoz képest pedig 0,4 százalékos növekedést mértek Németországban, mindkét adat alacsonyabb volt a vártnál. Az e havi előzetes adatokat április 30-án teszi közzé a Destatis.

Képünk forrása: Reuters

HOZZÁSZÓLÁSOK