Az ISM intézet januári jelentéséből kiderül, a feldolgozóipari vállalatok kissé optimistábbak, ugyanakkor az elmúlt hat hónapban háromszor tartózkodott az index értéke 50 pont alatt. Az index 50 pont feletti értékei jelzik a szektor bővülését, alatti értékek zsugorodását jelzik. A piac előzetesen arra számított, hogy az index decemberben kissé 50 pont fölé emelkedik.

A jelentés főbb alindexei kedvezően alakultak. Az új rendelések alindexe a novemberihez képest változatlan szinten, 50,3 ponton alakult, negyedik egymást követő hónapja jelez bővülést. A termelés alindexe ugyan csökkent, de értéke még bőven 50 pont feletti, 52,6 pont volt. A foglalkoztatottsági kedv visszatért, 4,3 százalékponttal 52,7 pontra javult decemberben a foglalkoztatottsági index.

 

Feldolgozóipari ISM index
Az amerikai Institute for Supply Management (ISM) minden hónapban 300 feldolgozóipari vállalkozást kérdez meg arról, hogy milyennek látja a munkeerőpiaci, a termelési, az értékesítési, a szállítmányozási és a készletezési kilátásokat. A válaszok alapján képzett kompozit mutató esetében az 50 pont feletti (alatti) értékek javuló (romló) kilátásokra utalnak. A felmérés résztvevőinek az export- és az importmegrendelések, a késedelmes szállítások, és a beszerzési árak alakulásával kapcsolatban is tesznek fel kérdéseket, az ezekre adott válaszok azonban a kompozit mutatóban nem szerepelnek. A felmérés eredményeit a tárgyhót követő hónap első hétfőjén, délután négy órakor teszik közzé.