Szlovákia azon uniós tagországok közé tartozik, amelyekben a legnagyobb az aránya a vasárnaponként is dolgozó alkalmazottaknak - idézte a pozsonyi Új Szó Eva Sadovskát, a Wood & Company befektetési és tanácsadó társaság elemzőjé.

Míg a szlovákiai munkavállalók 31 százaléka kénytelen vasárnaponként is dolgozni, az uniós átlag nem egész 24 százalék, Németországban azonban ez az alkalmazottak kevesebb mint ötödét érinti.

Hogy Szlovákiában ilyen nagy a vasárnap is dolgozók aránya, az a szlovák gazdaság irányultságával magyarázható. Az országban az átlagosnál is több embert foglalkoztat az ipar, márpedig az iparvállalatok jelentős része megállás nélkül dolgozik, vagyis elengedhetetlen a hétvégi munkavállalás - magyarázta a szakértő asszony.

Eszerint Szlovákiában jelenleg nagyjából 786 ezren dolgoznak vasárnaponként is, miközben a kiskereskedelemben foglalkoztatottak nagyjából 168 ezren vannak, és közülük sem dolgozik mindenki vasárnap. Többségüket tehát az iparban, a vendéglátóiparban és a mezőgazdaságban foglalkoztatják, nem beszélve az egészségügyről, a rendőrségről és a tűzoltókról.