A svéd modell sikere vagy illékony látszat, vagy a siker kulcsa

Svédországban, amelynek kormánya laza karanténszabályaival szerzett hírnevet magának az elmúlt hónapokban, immáron szigorúbbak a korlátozások, mint a vele szomszédos országokban. A szakértők rettegve várják az őszt, amikor új rohamra indulhat a koronavírus az emberek ellen.
Komócsin Sándor, 2020. augusztus 11. kedd, 07:09
Fotó: Pixabay

Svédország immáron nem folytat különutas válságkezelést, mint tavasszal, már nem ebben az országban a legenyhébbek a szigorító intézkedések Európában a pandémia megfékezése érdekében. Ezzel egyidejűleg messze került az ország attól a kétes hírnévtől, hogy tavasszal volt olyan nap, amikor egy főre vetítve ebben az országban haltak meg a legtöbben koronavírus-betegségben. Az ország gazdasági teljesítménye eddig kevésbé rossz az európai átlagnál, ám nem jobb a környezetében lévő országokénál - vezeti fel a svédországi helyzetet elemző cikkét a Financial Times.

Kaptunk egy második esélyt, nem akarjuk, hogy újra kitörjön a járvány, és tudjuk, hogy többet kell tennünk ennek érdekében - mondta Cecilia Söderberg-Nauclér a stockholmi Karolinska Egyetemi Kórház mikrobiológusa, a svéd kormány laza válságkezelésének ismert bírálója. Az úgynevezett nyájvédettség minél gyorsabb megszerzését célul tűző "svéd modellel" kapcsolatban élest viták folytak, ám júliusban a járvány enyhülésével párhuzamosan a kedélyek is lecsillapodtak.

Enyhe emelkedés

Az egy főre eső eső esetek száma 86 százalékkal csökkent június végéhez képest, bár augusztus elején kissé újra növekedett. Európai összehasonlításban ugyanakkor még mindig jól állnak a svédek. Némi emelkedés ősszel elkerülhetetlen, ugyanakkor nem várható az a folyamatos növekedés, amely tavasszal volt jellemző - véli Anders Tegnell epidemiológus. Szerinte a fertőzések kis növekedését megelőző meredek esés annak köszönhető, hogy Svédország jelentős részén kialakult a nyájvédettség.


A svéd egészségügyi hatóságok álláspontja szerint Stockholmban például közel kerültek ehhez, ám ezt sokan vitatják. Szerintük az a magyarázat, hogy a nyári uborkaszezonban a szabadságok miatt június vége után szinte az egész országban lehúzták a rolót a cégek. Lena Einborn virológus, a kormány válságkezelésének másik bírálója úgy véli, hogy a társadalom még távol van a nyájimmunitástól, azaz a lakosság többsége még messze nem esett át a fertőzésen.

Eközben a halálozási adatok sokat javultak: szemben az áprilisi napi 100 esettel, augusztus első hetében naponta csak egy ember vesztette életét a koronavírus miatt. Az is igaz ugyanakkor, hogy az Oxfordi Egyetem vizsgálata szerint Ausztriában, Finnországban, Franciaországban, Horvátországban és Norvégiában jelenleg enyhébb biztonsági szabályok vannak érvényben, mint Svédországban.

Ne siessük el!

Ami a gazdasági adatokat illeti a svéd gazdaság az idei második negyedéven akkorát zuhant, amekkorára a második világháború óta nem volt példa, bár ha szigorúbbak lettek volna a korlátozások, nagyobb lett volna a baj. A svéd GDP 8,6 százalékkal csökkent szemben az EU 11,9 százalékos átlagával, ám Robert Bergqvist, a SEB bank vezető elemzője úgy véli, ebből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni. A svéd gazdaság ugyanis kevésbé függ az idegenforgalomtól, mint a nála rosszabbul teljesítő, francia, olasz vagy spanyol.

A jelenlegi várakozások szerint az év egészében 4-5 százalék körül alakulhat a visszaesés, ami megfelel például a Dániára vagy Norvégiára adott becsléseknek, amelyek kormánya tavasszal sokkal szigorúbb intézkedéseket vezetett be, mint a svéd kormány. Bergqvist szerint korai még levonni a következtetéseket a különféle válságkezelési módszerek és a gazdaság teljesítményének összefüggéséről. Meg kell várni a második félévet. Ha a járvány visszatér Európába, az kihúzná a szőnyeget a svédek lába alól is, mert gazdaságuk erősen exportfüggő.

Söderberg-Nauclér elsősorban az iskolák miatt aggódik, ugyanis egy Uppsala városában végzet antitesttesztben a 10 és 19 éves közötti korosztály produkálta a legnagyobb fertőzöttséget. Ebben a korcsoportban 29 százalékos arányt mértek szemben a teljes lakosság 12 százalékos átlagával. Einhorn felhívja a figyelmet arra, hogy a fertőzések és a halálesetek száma nagyon magas az ország szomszédaival összehasonlítva. Ezért szerinte itt az idő feladni a laza válságkezelést, hogy jobban felkészüljenek a járvány második hullámára.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bobby11, 2020.08.12 16:19

@feketeluk:
Másik életforma?
Ezt majd mondd azoknak akik turizmusból, idegenforgalomból, vendéglátásból, rendezvényszervezésből, szórakoztatóiparból éltek. Úgy cirka 1Mrd ember tuti megvan világszerte. :D

Másik életformában a 2020-as olimpiát 2070-ben tartják szkafanderben?
Vicc az egész, mindenestül, ahogy van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

feketeluk, 2020.08.12 11:34

@feketeluk: Bocs, elírtam két dolog tudja megállítani, mert a harmadik, hogy az egész világon olyan szigorú intézkedéseket hoznak, hogy éhenhal a vírus, lehetetlen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

feketeluk, 2020.08.12 11:33

@Bobby11: A vírust három dolog tudja megállítani:
* 60-70%-os átfertőzöttség,nyájimmunitás. Attól függően,mennyire engedjük szabadon az embereket, ez pár hónaptól pár évig(!) terjedhet. Hátránya m
hogy az emberiség 1% belepusztul, azaz 70M ember világszerte, 100e ember Magyarországon
* Oltás. Nem nagyon van hátránya.
A világ a kettő kombinációjára játszik. Ne engedjük szabadon a vírust, mert akkor tömeghalál lesz, de azért valamennyire hagyjuk élni is az embereket, így elviselhető mennyiségű haláleset lesz, aztán meg jön a vakcina.
Bizony, ha soká nem esz vakcina, akkor tartósan be kell rendezkedni egy másik életformára.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Suzywong, 2020.08.11 13:59

svéd modellről beszélni igencsak idejétmüúlt ma már, mert az csak másfél hónapig volt, kb március végétől május közepéig.
ez volt az az időszak amikor enyhébbek voltak a svéd korlátozások, mint a többi európai országban.

az utóbbi kb 3 hónapban azonban szinte semmi különbség nincs svédország és a több európai ország között a korlátozásokat illetően.

egyébként a lakosság arányos covid halálozások számát tekintve jelen állás szerint svédország a nyugat európai középmezőnyben helyezkedik el.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2020.08.11 13:17

@Kisszsigi666:
Hat en meg azt a naivitast nem tartom eletszerunek, amit egyesek itt levagnak. Virusok mindig is voltak es lesznek. Ennel durvabbak is. Meg azt is lehet mondani, hogy kvazi jol jartunk, hogy nem egy sars terjedt el ennyire. Te azt mondod nem nagy kunszt felaldozni a gazdasagot, hogy valahogy az akolon kivul maradjon a virus. Es innentol orokre ez lesz mindenkinek a sorsa, mert hatha egyszer lesz ellene vedooltas. Ez azon csodalkozom, hogy mindezt ki kajalja be? 4 ev a vilagrekord a vedooltas fejleszteseben. Soha nem fejlesztettek ki ennel hamarabb vedooltast. Tudod mi kellett hozza? Szerencse. Ugyanis Sikerult hamar belenyulni egy olyan hatoanyagba, ami hatekony reakciot valtott ki az emberek immunrendszerebol anelkul, hogy megolte volna oket. A vedooltasok fejlesztese 10+ ev. Ezert kacagok hangosan, amikor Mr. Merkely nyomatja a hulye dumat, hogy mar van 1-2 mukodo vedooltas. Visszakeresheted, hogy ez a birka miket nyilatkozott eddig. O ma magyarorszagon az egyik legmagasabb pozicioban levo "szakerto". Hivjuk igy. Nalam a sarlatan kategoriaba tartozik az ilyen. Ja, az AIDS-re 40 ev alatt nem sikerult haekony vedooltast kifejleszteni, pedig aztan arra volt penz meg tudosgarda boven. Elsosorban a szerencsetol fugg, hogy mikor lesz vedooltas, minden mas masodlagos.

A masik, hogy ez nem csak gazdasagi kerdes, akarmennyire is probaljuk meg leegyszerusiteni. Ez kokemeny tarsadalmi kerdes is. Nyilvan neked nem veszett oda a munkad az elso hullamban, de ne gondold, hogy atombiztos helyed van. A cegek 5%-a volt az, amelyik profitalni tudott iden, a kisebbik resze stagnalt, nagyobbik resze pedig zuhant, vagy egyenesen foldbe allt. Meg 2 ilyen honap, es az emberek felenek nem lesz munkaja. Ez nem a maserattikrol szol. Pont ez a relativizalas a legnagyobb problema. Bizony fontosabb az a par szazezer munkahely, mint parezer elet. Ugyanis az elobbi annyi csaladot jelent, ferj, feleseg, gyerekek, akik bevetel nelkul maradnak. Nem teheted meg, hogy millios tomeget visszaloksz a kozepkorba, ellatas es bevetel nelkul, mert paran felnek a virustol. Mellesleg az influenza evente megol cirka 10.000 embert csak magyarorszagon, de azt a kutya nem szamolja, es nem porog a szamlalo, hogy napi szinten tudjal rettegni tole. A felelem generalasa mindig egy a hatalom megtartasara utazo szinjatek. Millio virus van szerte a vilagban, miert pont ettol az egytol kell rettegni?

O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html