Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Azok, akik pontban 17 órakor még sorban álltak, leadhatták szavazatukat. Az első részeredmények várhatóan helyi idő szerint este 18 óra után érkeznek. A Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) elnöke, Sadi Güven korábban azt nyilatkozta: reméli, hogy helyi idő szerint éjfél előtt (közép-európai idő szerint 23 óra előtt) a YSK ki tudja hirdetni a vasárnapi államfő- és parlamenti választás eredményét - írja az MTI.

Az NTV török hírtelevízió közlése alapján elsőként az államfőválasztás szavazólapjait számolják majd össze. Recep Tayyip Erdogan török elnök a kora délutáni órákban Isztambulban járult az urnához. A politikus a helyszínen újságíróknak nyilatkozva azt mondta: Törökország ezzel a választással demokratikus forradalmat visz végbe és az elnöki rendszerrel komoly előrelépést tesz azért, hogy a jelenlegi civilizációk szintje fölé emelkedjen.

Erdogan egyúttal közölte, hogy értesülései szerint a részvételi arány országos viszonylatban "jónak tűnik". Törökországban a részvételi arány általában véve is jóval meghaladja még a legfejlettebb országokét is, ami azt mutatja, hogy Törökországban a demokrácia mennyire érett és előrehaladott - fogalmazott.

A kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) szóvivője, Bülent Tezcan délutáni sajtótájékoztatóján azt mondta: a főként kurdok lakta délkeleti Sanliurfa tartományból sok panasz érkezett. Kifejtette: egy esetben például nyilvánvaló módon "kollektív szavazatleadás" történt. Tezcan az újságíróknak egy videofelvételt is bemutatott, amelyen saját elmondása szerint az látható, ahogy reggel, még a szavazóhelyiség megnyitása előtt borítékokat dobnak az urnába.

Hozzátette: egy másik helyszínen már szombat éjszaka 100 borítékot az urnába helyeztek a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP), valamint a nacionalista Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP) pártszövetségét támogatva. Tezcan arról is beszélt, hogy a térségben a CHP megfigyelőire a választóhelyiségeknél rátámadtak vagy megfenyegették és kivezették őket.

Külföldi manipulátorok jelentek meg?

Az Anadolu török állami hírügynökség a délutáni órákban jelentette, hogy jogi eljárást indítottak 10 külföldi állampolgár, köztük három francia, három német és négy olasz állampolgár ellen, amiért akkreditáció nélkül próbáltak meg beleavatkozni az előrehozott államfő- és parlamenti választás menetébe. A beszámolóból nem derül ki, hogy a jogi eljárás pontosan mit takar.

Az Anadolu leírta: az érintettek nem az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői és más formában sem akkreditáltak Törökországban, ennek ellenére megfigyelőként mutatták be magukat azokban a szavazóhelyiségekben, ahová be akartak menni.

A belügyminisztérium beszámolója szerint az érintett külföldiek ellen kurdok lakta kelet- és délkelet-törökországi tartományokban, Agriban, Sirnakban, Batmanban és Diyarbakirban indult eljárás. Agri tartomány kormányzói hivatala közölte: három francia állampolgárt a tartományi csendőrparancsnokságra szállítottak.

Voltak atrocitások is

A koradélutáni órákban a Demirören török hírügynökség azt jelentette, hogy Sanliurfa tartomány Suruc körzetében a rendőrök a levegőbe lőve tudtak csak megállítani egy autót, amely a felszólításra gyorsítani kezdett. A hatóság a gépjárműben 4 zsáknyi előre lepecsételt szavazólapra bukkant. Az autó három utasát őrizetbe vették. A rendőrség úgy tudja, hogy a gyanúsítottak a szavazólapokat a környék iskoláiba tervezték szállítani, hogy azokat az ott már leadott szavazatokkal kicseréljék. Az ügyben nyomozás indult.

Szintén a Demirören számolt be arról is, hogy egy suruci iskolában két csoport pisztolyokkal és késekkel támadt egymásra. A verekedésnek a rendőrök vetettek véget. Az összetűzésben hárman megsérültek, őket kórházba szállították, többeket előállítottak. A Demirören szerint a nap folyamán 6 különböző suruci iskolában végződtek könnyebb sérülésekkel az összeszólalkozások.

A Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) elnöke, Sadi Güven a suruci esetekkel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy megteszik a megfelelő adminisztrációs és jogi lépéseket.

Kép forrása: Shutterstock