Végre egy jó hír Ukrajnából

Stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról Ukrajna mélyen spekulatív - vagyis messze nem befektetési ajánlású - államadós-besorolásának kilátását pénteken a Standard & Poor's, elsősorban az IMF-program stabilizáló hatásával indokolva a lépést.
MTI, 2014. július 12. szombat, 09:11
Fotó: Reuters

A nemzetközi hitelminősítő péntek este Londonban bejelentette, hogy a kilátás javításával egy időben megerősítette a hosszú és rövid futamidejű ukrán szuverén devizaadósság "CCC/C" osztályzatát, valamint a hosszú és rövid lejáratú, hazai valutában kibocsátott állampapírok "B mínusz/B" besorolását.

Ukrajna "CCC" szuverén devizaadós-besorolása a legrosszabb államadós-osztályzat egész Európában. A "CCC" minősítési kategória már rendkívüli törlesztési kockázatokra figyelmezteti a befektetőket az érintett adóssal kapcsolatban. Ukrajnát mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő - az S&P mellett a Moody's Investors Service és Fitch Ratings is - ebben az adóskockázati sávban tartja nyilván.

A Standard & Poor's azonban az osztályzati kilátás pénteki javításához fűzött elemzésében kiemelte azt a véleményt, hogy a Nemzetközi Valutaalap áprilisban elfogadott 17 milliárd dolláros hitelprogramja elősegítette az ukrajnai makrogazdasági helyzet stabilizálását.

Az S&P londoni elemzői is hangsúlyozták ugyanakkor, hogy jelentős kockázatok terhelik a program teljes végrehajtásának esélyeit. A cég szerint e kockázatok között van a kelet-ukrajnai konfliktus hatása az ország területi integritására és hozzáférhető erőforrásaira, valamint az Oroszországgal fennálló "bonyolult, kiszámíthatatlan" viszonyrendszer és a mélyülő recesszió.

Emellett az IMF-program és más nemzetközi pénzügyi szervezetek járulékos finanszírozásai várhatóan a következő tizenkét hónapra fedezik Ukrajna finanszírozási igényeit, utána viszont Ukrajna ismét a magántőke-beáramlásokra lesz ráutalva - áll a Standard & Poor's elemzésében.

A hitelminősítő szerint az ukrán kormány Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök irányításával stabil és viszonylag összetartó. A parlamenti választások közeledtével, valamint a recesszió és a szükséges költségvetési intézkedések - különösen a földgázárak emelése - azonban miatt megvan a kockázata annak, hogy populista tendenciák teszik egyre nehezebbé a reformprogram végrehajtását - fogalmaznak a Standard & Poor's elemzői.

Az S&P szerint mindazonáltal az IMF-program sikeres végrehajtását fenyegető legnagyobb és legkiszámíthatatlanabb veszélyt a geopolitikai és külső biztonsági kockázatok jelentik.

A hitelminősítő közölte: nem számít arra, hogy az ukrán gazdaság geopolitikai környezete stabilizálódik a közeljövőben. Ebben a helyzetben a Standard & Poor's előrejelzése az, hogy az ukrán hazai össztermék (GDP) az idén 7 százalékkal zuhan, és az ukrán gazdaságban 2016-ig nem is kezdődik érdemi kilábalás.

Egy másik nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings nemrégiben elvégzett felmérése szerint a piaci szereplők az ukrajnai válságot egész Európára kiható jelentős kockázati tényezőnek tartják.

A Fitch második negyedéves vizsgálatába bevont - összesen 5300 milliárd euró befektetői tőkét kezelő - befektetési alapok vezetőinek 82 százaléka mondta azt, hogy az ukrajnai válság teremtette geopolitikai kockázat komoly rizikót jelent az európai hitelpiacokra a következő tizenkét hónapban. Az előző hasonló felmérésben - amelyet a Fitch Ratings éppen az ukrajnai válság kirobbanása előtt végzett el - a megkérdezett kötvényalap-kezelők 45 százaléka nyilatkozott így.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lauda, 2014.07.13 09:24

@nistvan1
Tudod a mézes madzag huzogatását követi majd a bunkósbot!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nistvan10, 2014.07.12 13:32

És mire fel ha szabad érdeklődnöm? na itt a bizonyíték hogy csalás ez az egész minősítgetés érdekes minket még mindig csak le minősítenek ezeket meg a háborús övezetbe, ráadásul mindenki tudja egy rendkívül megbizhatalan nép röhely én csak annyit tudok mondani le van szarva ez az egész világrend remélem nem sokáig fognak szarakodni az Oroszok és bedöntik ezt a velejéig korrupt ganéhalmazt és mehetnek Mekkába gyalog a szarházi Amerikaiak is a dollárjukkal együtt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html