A birodalom visszavágott, ám úgy tűnik a csapás hatása nem tartott sokáig. A rubel árfolyama szerda reggel hullámvasútra került - a moszkvai kormány láthatóan devizapiaci beavatkozással próbálja megtámasztani a nemzeti valutát, ám az erőlködés nem sok eredményt hoz. Így értékelik a Guardian élő tudósítása szerint a twitteren megszólaló elemzők az orosz valuta piacán a keddi pánik után kialakult helyzetet.

Az árfolyam a délelőtt derekán 68 rubel/dollár körül alakult, miután a nap kezdetén 65,52-re javult. Ez utóbbi három százalékkal volt a keddi záróár alatt. Az euróval szemben 4,2 százalékot javított az orosz valuta, így 81,50 rubel/euróra erősödött. Ennek ellenére továbbra is majdnem 50 százalékkal gyengébb a dollárral szemben év eleji árfolyamánál, ami az 1998-as valutaválság idején elszenvedett veszteségekre emlékezteti a szakértőket.

A szerda reggeli erősödést megelőzően a pénzügyminisztérium bejelentette, hogy saját tartalékából devizát adott el a piacon a rubel szabadesésének megállítása érdekében. A tárca szerint a rubel alulértékelt, ám sem a piaci, sem a szóbeli beavatkozásnak nem volt átütő hatása.

Mindenfélét kipróbálhattak

Piaci szereplők arra is felhívják a figyelmet, hogy az exportvállalatok adóbefizetési időszak előtt állnak, ezért át fogják váltani devizájuk egy részét rubelre, ami segíthet az orosz valutának. Egy a Reutersnek nyilatkozó devizakereskedő úgy látja, hogy mesterségesen erősítik a rubelt. A háttérben lehet a jegybank, de az is előfordulhat, hogy a hatóságok "meggyőzték" az egyik exportőrt, hogy érdemes éppen most átváltania devizáját.

A moszkvai jegybank idén eddig 80 milliárd dollárnyi külföldi devizát adott el a rubel értékének védelme érdekében. A zuhanó olajárak és az Oroszország elleni nyugati szankciók miatt azonban ez nem hozott eredményt. A tegnapi pánikban az is szerepet játszhatott, hogy a befektetők újabb amerikai és uniós lépések elfogadására számítanak. A jegybank egyébként szerdán közölte, hogy hétfőn közel kétmilliárd dollárnyi devizaeladással próbálta megtámasztani a rubel árfolyamát.