Végső tartalékaikat élik fel az oroszok?

Enyhült a pánik az orosz rubel piacán, miután a kormány akcióba lépett, ám elemzők attól tartanak, hogy csak mesterséges javulásról van szó, ami elenyészhet.
Napi.hu, 2014. december 17. szerda, 11:09
Fotó: Reuters

A birodalom visszavágott, ám úgy tűnik a csapás hatása nem tartott sokáig. A rubel árfolyama szerda reggel hullámvasútra került - a moszkvai kormány láthatóan devizapiaci beavatkozással próbálja megtámasztani a nemzeti valutát, ám az erőlködés nem sok eredményt hoz. Így értékelik a Guardian élő tudósítása szerint a twitteren megszólaló elemzők az orosz valuta piacán a keddi pánik után kialakult helyzetet.

Az árfolyam a délelőtt derekán 68 rubel/dollár körül alakult, miután a nap kezdetén 65,52-re javult. Ez utóbbi három százalékkal volt a keddi záróár alatt. Az euróval szemben 4,2 százalékot javított az orosz valuta, így 81,50 rubel/euróra erősödött. Ennek ellenére továbbra is majdnem 50 százalékkal gyengébb a dollárral szemben év eleji árfolyamánál, ami az 1998-as valutaválság idején elszenvedett veszteségekre emlékezteti a szakértőket.

A szerda reggeli erősödést megelőzően a pénzügyminisztérium bejelentette, hogy saját tartalékából devizát adott el a piacon a rubel szabadesésének megállítása érdekében. A tárca szerint a rubel alulértékelt, ám sem a piaci, sem a szóbeli beavatkozásnak nem volt átütő hatása.

Mindenfélét kipróbálhattak

Piaci szereplők arra is felhívják a figyelmet, hogy az exportvállalatok adóbefizetési időszak előtt állnak, ezért át fogják váltani devizájuk egy részét rubelre, ami segíthet az orosz valutának. Egy a Reutersnek nyilatkozó devizakereskedő úgy látja, hogy mesterségesen erősítik a rubelt. A háttérben lehet a jegybank, de az is előfordulhat, hogy a hatóságok "meggyőzték" az egyik exportőrt, hogy érdemes éppen most átváltania devizáját.

A moszkvai jegybank idén eddig 80 milliárd dollárnyi külföldi devizát adott el a rubel értékének védelme érdekében. A zuhanó olajárak és az Oroszország elleni nyugati szankciók miatt azonban ez nem hozott eredményt. A tegnapi pánikban az is szerepet játszhatott, hogy a befektetők újabb amerikai és uniós lépések elfogadására számítanak. A jegybank egyébként szerdán közölte, hogy hétfőn közel kétmilliárd dollárnyi devizaeladással próbálta megtámasztani a rubel árfolyamát.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2014.12.17 14:42

A mi tartalékunk töredéke annak, ami az oroszoknak még van...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bruce2014, 2014.12.17 14:08

Dögöljenek meg a ruszkik.... tovarisi konyec....

Hajrá Amerikai Egyesült Államok !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ti vagytok a jobbak !!!!!!!!!! Legyőzitek a meggyengült orosz medvét !!!!!!!!!!!!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html