Vegyes hírek az amerikai munkaerőpiacról

A várakozásoknál kissé nagyobb mértékben emelkedett az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma a múlt héten az Egyesült Államokban.
MTI, 2016. február 25. csütörtök, 17:37
Fotó: Reuters

Az amerikai munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a február 20-án zárult héten a szezonálisan kiigazított adatok szerint a segélykérelmek száma tízezerrel, az előző heti 262 ezerről 272 ezerre növekedett. Elemzők 8 ezres emelkedésre számítottak.

Az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma már az 51. egymást követő héten maradt 300 ezer alatt. A 300 ezer alatti értékeket a munkaerőpiac robusztus erősödésének jeleként értelmezik az elemzők. Utoljára a tavaly február 28-án végződő hétről jelentettek 300 ezer feletti értéket, akkor 327 ezret.

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag 1250-nel, 272 ezerre csökkent.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 19 ezerrel, 2 millió 253 ezerre süllyedt a február 13-án zárult héten. A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 5250-nel, 2 millió 257 ezerre csökkent.

A munkaügyi minisztérium közleménye szerint különleges hatás nem torzította az adatokat.

A munkaadók bíznak a növekedésben

A friss statisztika továbbra is azt mutatja, hogy a világ többi országának gazdasági gyengesége és a tőzsdei viharok nem ijesztették meg az amerikai munkaadókat, így továbbra sem bocsátottak el nagy számában munkavállalókat. Az utóbbi egy év során folyamatosan a történelmi mélypontok közelében mozogtak az adatok, tehát a munkaadók bíznak a jövőbeni növekedésben.

A munkanélküliségi ráta folyamatosan csökkent az utóbbi három évben, jelenleg 4,9 százalékon áll. A béremelkedés üteme gyorsult, de még mindig az egészséges gazdaságot jellemző szint alatt áll.

HOZZÁSZÓLÁSOK